Dio vjernika iz Mainza, Offenbacha, Eppsteina i Wiesbadena je pješice hodočastilo u svetište Marienthal, dok je nekolicina vjernika iz Kelkheima do Marienthala došlo biciklima.

Na Duhovski ponedjeljak i blagdan Marije Majke Crkve, 20. svibnja, oko tisuću i tristo vjernika iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica iz Frankfurta, Mainza, Wiesbadena, Offenbacha, Eppsteina, Rüsselsheima, Krefelda, Ludwigshafena, Würzburga i drugih mjesta rajnsko-majnskog pastoralnog područja, okupilo se na tradicionalnom hodočašću u franjevačko svetište Majke Božje u Marienthalu.

Hodočasnici su, uz pobožnosti križnoga puta i euharistijskog klanjanja, prisustvovali svetoj misi koju je predslavio fra Ante Akrap, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u koncelebraciji desetak svećenika, voditelja hrvatskih katoličkih misija i zajednica.

Svetište Marienthal

Marienthal je jedno od najstarijih njemačkih marijanskih svetišta. Samostan i hodočasnička crkva nalaze se na rubu parka prirode Rhein-Taunus u pokrajini Hessen.

Povijest svetišta Marienthal počinje 1309. godine kada je lokalni lovac oslijepio u nesreći. Budući da mu nijedan liječnik nije mogao pomoći, sam je otišao do obližnje šume u dolini gdje je na jednom stablu bila pričvršćena slika Majke Božje koja u svom krilu drži mrtvo Isusovo tijelo (Pietà ili na njemačkom Vesperbild).

Nakon što je kleknuo i s pouzdanjem se pomolio Majci Božjoj, dogodilo se čudo i ponovno je progledao. Od tada, rijeke hodočasnika dolaze u ovo marijansko svetište, a među njima i hrvatski vjernici iz rajnsko-majnskog područja koji redovito hodočaste na Duhovski ponedjeljak.


Autor: CroExpress Datum objave: 22.05.2024.