Hrvatski festival hodanja održava se peti put u Gospiću i u Otočcu, riječ je o jednoj od 29 europskih ruta i dio je velike obitelji International March League – IML,  a na startu je oko 1.200 sudionika iz 22 države.

Direktor Turističke zajednice Ličko- senjske županije Ivan Radošević rekao je Hini da je riječ o dvodnevnoj manifestaciji prvog vikenda u rujnu, da je jučer u Otočcu na hodnji na tri rute bilo blizu 1.300 posjetitelja, da su primjerice grupe iz Belgije i sa Tajvana došle u Liku desetak dana ranije, te da su popunjeni smještaji od Plitvica do Vrhovina, te oni u Gospiću, Otočcu i u Perušiću.

„Velika je to međunarodna obitelj zaljubljenika u šetnje, u kalendaru smo IML-a, što znači da smo jedna od 29 ruta za hodanje u 27 zemalja i zato nije čudno da smo jučer i danas ugostili hodače iz 22 zemlje, osim iz Norveške, Finske, Nizozemske i drugih europskih zemalja, također i iz  Amerike, Australije, Japana, Koreje i sa Tajvana”, dodao je.

Među hodačima su i grupe s Tajvana i iz Nizozemske koje su na svojim kabanicama tiskale grbove Gospića i Otočca i “hrvatske kockice”, a dio njih, nakon Like, nastavlja hodnje i dalje, a naredno im je odredište Arenzano u Italiji.

Radošević kaže da će hodači koji su prošli jučerašnju rutu i koji će završiti današnju dobiti pečate, a nakon sakupljenog određenog broja pečata od IML-a će dobiti značke, a to je motivirajući sustav, da obiđu što više ruta u 27 zemalja.

Kako je Hini rekao sudionik hodnje, novinar Marijan Vrkljan, ovo mu je četvrta od pet hodnji organiziranih kao Hrvatski Festival hodanja. Jučerašnju šetnju Gackom dolinom opisao je relaksirajućom i odlično organiziranom.

„Dolazim ovamo zbog rekreacije u prirodi, ali i da se nađem jednom godišnje s prijateljima, da u hodnji popričamo o svemu. Krasna je to manifestacija i želio bih da bude poticaj i drugima, kao model kako da svi bolje upoznamo ruralnu Hrvatsku“, rekao je Vrkljan i dodao da rute u Gospiću i u Otočcu nisu iscrpljujuće, pa ni one od 30 kilometara, jer se nigdje ne hoda po zahtjevnom terenu, a hoda se u grupama tempom kako kome odgovara, sve uz domaće pratitelje.

I ostali domaći i inozemni sudionici iz velikih gradova impresionirani su mirom i tišinom i zvukovima prirode, a djeci domaće životinje koje su usput mogu vidjeti na ispaši.

Pokrovitelji Hrvatskog festivala hodanja su Turistička zajednica Ličko- senjske županije,  Hrvatski savez hodanja, Ličko senjska županija, Grad Gospić i Grad Otočac, te Lika travel d.o.o.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 03.09.2023.