Izložba “100 jaslica u Vatikanu” bit će otvorena na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, u petak, 8. prosinca u 16 sati, ispod lijevih kolonada na Trgu svetog Petra.

Bit će izloženo više od 120 jaslica iz 22 zemlje svijeta: Italije, Hrvatske, Španjolske, San Marina, Ukrajine, Irske, Slovenije, Mađarske, Poljske, Estonije, Njemačke, Slovačke, Češke, Austrije, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Kolumbije, Tajvana, Venezuele, Filipina, Gvatemale i Urugvaja.

Hrvatsku će predstavljati šestere jaslice od kojih četvere u ime Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica.

“Samoborske jaslice” nalaze se također na izložbi u Vatikanu, otkrio nam tajnik udruge Ekosspiritus Radovan Librić koji i sam izrađuje jaslice.

“‘Samoborske jaslice’ donose pastire u originalnim nošnjama grada Samobora, drevne župe sv. Anastazije. Jaslice smo za ovu izložbu nominirali Etnografskom muzeju koji je prihvatio našu nominaciju, a potom su naše jaslice od 300 predloženih Vatikanu, izabrane da budu na vatikanskoj izložbi”, istaknuo je Librić.

Jaslice su rad Lidije Momić, tajnice Društva sv. Izidora Seljaka udruge Ekosspiritusa, koja je kroz minijature  predstavila gotovo sve tipove samoborskih narodnih nošnji.

SVAKA ČAST!!! Gospođa Peggy Malbaša iz Dugog Sela izradila je božićne jaslice iz komušine i konopljine pređe, koje će biti izložene u Vatikanu. Pogledajte prilog emisije Dobro jutro, Hrvatska 🙂

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Četvrtak, 7. prosinca 2023.

“U sklopu Društva sv. Izidora Seljaka djeluje manja grupa jasličara od 2015. godine. Imali su niz zapaženih izložbi tijekom proteklih godina. Zadnja izložba je bila u Samoborskom muzeju za Božić prošle godine.”

Prema riječima Radovana Librića, “Samoborske jaslice” postavili su u ponedjeljak, 4. prosinca, u Vatikanu.

“U ekipi su bili Ante Blažević, Lidija Momić i ja. Jako su nam se srca obradovali jer smo vidjeli stotinjak jaslica koje su postavljene u Vatikanu”, nadodao je Librić.

Društvo sv. Izidora Seljaka udruge Ekosspiritusa okuplja 10 jasličara koji izrađuju kompozicije jaslica za različite izložbe, ali i za samoborske crkve.

“Za izradu jaslica koristimo različite materijale, posebice prirodne, ali i tekstil, papir, tijesto i perušinu. Koristimo materijale koji su nam bliski i koje možemo naći u svojoj blizini. Za ‘Samoborske jaslice u Vatikanu donijeli smo velebitsku mahovinu i žito iZ Podravine, dar obitelji Roberta Šćuke kao i zimzelene materijale koje smo ubrali u župi Noršić Selo”, poručio je Radovan Librić.

Izložba “100 jaslica u Vatikanu” će biti otvorena do nedjelje 7. siječnja 2024., svakim danom od 10 do 19:30. Ulaz je slobodan i bit će dopušten do 19:15. Na Božić i Staru godinu, 25. i 31. prosinca 2023., izložba će biti otvorena do 17 sati, piše Hrvatska katolička mreža.


Autor: CroExpress Datum objave: 08.12.2023.