Predavanjem o svetom Jeronimu Dalmatincu koje je održao prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak u povodu 1600 godina od velikanove smrti, započela je 29. akademska godina na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Ujedno je to bilo prvo uvodno predavanje od odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu kojom je ustanova dobila status fakulteta.

U pozdravnom govoru studentima, dekan Fakulteta hrvatskih studija prof. dr. sc. Pavo Barišić s ponosom je istaknuo kako je broj upisanih postigao rekord i premašio magičnu brojku od tri stotine novih studenata, točno 312 na preddiplomskom studiju. Time je ukupan broj studenata na našem učilištu prekoračio 1500 upisanih i za 100 je viši u odnosu na prošlu godinu.

– U ime nastavnika i zaposlenika zahvaljujem vam što ste za mjesto svoje visoke naobrazbe izabrali Fakultet hrvatskih studija i time nama ukazali povjerenje. Radujte se studiranju, uživajte u studijima i budite otvoreni za pouku, traženje istine i nove spoznaje. Druženja i prijateljstva koja ovdje steknete obogatit će vaš svijet i ostat će vam u dubokim uspomenama za cijeli život. Uvidi do kojih se uzdignete učinit će vas još plemenitijima i ustrajnijima u potrazi za istinom, smislom života i uzvišenim vrijednostima, poručio je studentima dekan prof. dr. sc. Pavo Barišić.

Na početku uvodnoga predavanja prof. dr. sc. Prosperov Novak prisjetio se da je i sam došao na studij u Zagreb iz Dubrovnika prije točno 50 godina. Ujedno mu je ovo i posljednja godina predavanja na Sveučilištu u Zagrebu. Kazao je da je sretan što može održati uvodno predavanje u novu akademsku godinu u ustanovi na koju ga je doveo akademik Radoslav Katičić koji ima osobite zasluge za razvoj Fakulteta hrvatskih studija. Potom je održao vrhunsko predavanje u kojem je studente proveo kroz život i djelo jednoga od najzaslužnijih mislitelja u razvoju kulture. Posebice je ukazao na njegove korijene iz Stridona između Dalmacije i Panonije. Kako je sveti Jeronim znao isticati: „Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac“ (Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum)!

– Ono što želim reći jest ovo da je Jeronim nama pomogao onda kada je nakon optužbi o Metodijevom nauku izražena u vrijeme Grgura Ninskoga, kralja Tomislava došlo vrijeme da se Hrvati uspijevaju obraniti od tih optužbi. Hrvati su, nažalost, jedan od rijetkih naroda u svijetu kojima se stalno traži da nešto dokažu. A dokaz je uvreda, sad ću citirati svetoga Jeronima „i čovjeka i Boga“, završio je svoje izlaganje prof. dr. sc. Prosperov Novak.

Studente je pozdravio prodekan za nastavu i studente doc. dr. sc. Dario Vučenović. Poručio im je da se s povjerenjem mogu obratiti studentskim službama te da će se uvijek nastojati pronaći rješenje u skladu s pravilnicima i propisima. Studentima se obratila prodekanica za karijerni razvoj i cjeloživotnu naobrazbu doc. dr. sc. Lovorka Brajković koja je naglasila nekoliko riječi o radu Savjetovališta Fakulteta hrvatskih studija te istaknula da se za pomoć uvijek mogu obratiti nastavnicima i djelatnicima Fakulteta.

Na kraju su brucoše pozdravili predstavnici Studentskoga zbora. U njihovo ime obratila im se Marija Barić Đurđević, kojoj je bio zadnji dan mandata predsjednice. Pozdravnu riječ uputio je i novi predsjednik, Petar Šarić, koji s 1. listopadom 2020. preuzima svoj mandat.

Ovdje se nalazi video poveznica:  UVODNO PREDAVANJE XXIX. akademska godina 2020./2021. Fakultet hrvatskih studija 30. rujna 2020.

Više o Uvodnom predavanju na Fakultetu hrvatskih studija:  Uvodno predavanje u XXIX. akademsku godinu 2020./2021.

Pozdravna riječ dekana na početku akademske godine 2020./21.


Autor: CroExpress Datum objave: 01.10.2020.