Autor: Zlatko Duzbaba

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, mons. dr. Đuro Hranić primio je u rujnu u privatnu audijenciju grupu hrvatskih hodočasnika iz Stuttgarta. Oduševljeni susretom s nadbiskupom, vjernici su tom prigodom razgledali i katedralu – baziliku Sv. Petra.

Katedrala je sagrađena u neogotičko – romanskom stilu. Biskup Strossmayer počeo ju je graditi 1866. godine u 52. godini života i 16. godini biskupske službe. Gradnja je trajala punih 16 godina (do 1882. godine), od toga 4 godine vanjski građevinski radovi, a 12 unutrašnje uređenje katedrale. Za gradnju katedrale potrošeno je 7 000 000 komada opeke koja je pečena u Đakovu. Kamen je dopreman iz Istre, Mađarske, Austrije, Italije i Francuske. Projektanti katedrale su bili arhitekti iz Beča Karlo Rősner i Fridrich Schmidt. Unutarnje uređenje je povjereno njemačkim slikarima koji su živjeli u Rimu, ocu i sinu Alexandru-Maximilianu i Ludwigu Seitzu. Katedrala ima 7 oltara, a krase ju 43 fresko slike, 31 kip i 32 reljefa, te orgulje sa 73 registra, tri manuala i 5 486 svirala.Đakovačka biskupija i njeni biskupi ostavili su u gradu brojne dokaze svoga djelovanja. Biskup Patčić 1706. godine obnavlja ergelu.

Nadbiskup Hranić je s velikim zanimanjem pogledao i prelistao CroExpress, mjesečnik za iseljene Hrvate, te pohvalio uradak koji se zalaže za očuvanje hrvatske baštine izvan granica Republike Hrvatske.

Datum objave: 04.10.2014.