Vlč. Stjepan Penić i pastoralne suradnice s. Alis Lovrić i s. Fanita Jukić, sestre Družbe Služavke Malog Isusa Provincije sv. Josipa iz Splita, uskoro se vraćaju u domovinu.

 

Dugogodišnji voditelj Hrvatske katoličke misije Essen, svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Stjepan Penić i pastoralne suradnice s. Alis Lovrić i s. Fanita Jukić, sestre Družbe Služavke Malog Isusa Provincije sv. Josipa iz Splita, oprostili su se od Misije, u nedjelju 13. rujna, i uskoro se vraćaju u domovinu – vlč. Penić u Zagreb, a s. Alis i s. Fanita u Split.

Oproštaj je bio u sklopu slavlja skramenta sv. potvrde u crkvi St. Maria Rosenkranz u Essen-Bergebrocku, u kojoj se Hrvati iz te misije okupljaju na nedjeljno misno slavlje na hrvatskom jeziku.

Vlč. Penić je u svoje ime i u ime sestara Alis i Fanite uputio i prigodno oproštajno pismo vjernicima HKM Essen u kojemu između ostalog stoji:

„Sa sv. Pavlom i nas troje – s. Alis Lovrić, s. Fanita Jukić i ja vaš župnik Stjepan Penić, možemo sad reći – prispjelo je vrijeme našeg odlaska. S. Alis je došla u misiju 16. prosinca 1976., s. Fanita 15. siječnja 1973., a ja vaš župnik došao sam 8. srpnja 1977. godine.

Ovim se pismom želimo od vas oprostiti. Budući da nam zbog pandemije koronavirusa nije moguće sa svima vama slaviti sv. misu, a niti je uputno slaviti oproštaj u nekon dvorani – ovim putem želimo stići do svakoga od vas i reći vam riječi: Zbogom i doviđenja! Tijekom našeg djelovanja u misiji trudili smo se sve vas upoznati.

Kroz to vrijeme krstilo se 964 djece, a ta su djeca primila kasnije prvu sv. Pričest i krizmu. Veliki broj naših mladih sklopili su crkveni brak, a hvala Bogu, ne tako veliki broj naših župljana otpratili smo na vječni počinak. Trudli smo se da ne zaboravimo našu braću u potrebi. Za vrijeme Domovinskog rata u domovinu smo poslali stotinu velikih šlepera različite robe i sakupili smo više milijuna maraka. Taj novac i sve što smo dobili prigodom naših župnih slavlja redovito smo slali u Caritas u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Vrata naše misije su bila svima otvorena i mnogu su dobivali duhovnu, socijalnu i materijalnu pomoć. Želimo vam da ostanete vjerni dragom Bogu, da ostanete vjerni članovi naše Katoličke Crkve i da ne zaboravite svoju pripadnost hrvatskom narodu“
, ističe se u oproštajnom pismu.

Vlč. Penić i sestre Alis i Fanita svoj odlazak u domovinu planiraju nakon zadnje sv. mise u mjesecu rujnu. Novi voditelj misije, svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Cestar bit će uveden u službu u nedjelju 4. listopada, kojemu su zaželjeli svako dobro na novoj službi. „Primite ga tako lijepo, kao što ste i nas primili“, napisali su u pismu vlč. Stjepan Penić, s. Alis Lovrić i s. Fanita Jukić.


 

Autor: CroExpress/ziva.zajednica Datum objave: 15.09.2020.