Za Kordića je u trećem krugu glasalo 17 vijećnika, a za kandidata bošnjačke Koalicije za Mostar koju predvodi SDA Zlatka Guzina 16 nazočnih.

Kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić izabran je za gradonačelnika Mostara većinom glasova u Gradskom vijeću.

Za Kordića je u trećem krugu glasalo 17 vijećnika, a za kandidata bošnjačke Koalicije za Mostar koju predvodi SDA Zlatka Guzina 16 nazočnih.

Dva vijećnika nisu dali potporu nijednom kandidatu.

Nakon dva prekida sjednica u proteklih deset dana, Mostar je dobio gradonačelnika koji će naslijediti Ljubu Bešlića koji je na toj funkciji punih 12 godina. 

U prvom istupu u Gradskom vijeću gradonačelnik Kordić je rekao kako nijedna strana nije gubitnik. 

“Ovaj derbi nema gubitnika. Dobitnik je grad Mostar. Od danas želim da radimo kao jedno”, poručio je Kordić u Gradskom vijeću Mostara.

Pozvao je gradske vijećnike da budu potpora daljem razvoju Mostara, izgradnji suživota i mira. 

Nedugo nakon Kordićeva izbora grad na Neretvi je obasjao vatromet s brda Huma. 

Uoči današnjeg nastavka sjednice Gradskog vijeća vodeći zapadni veleposlanici i predstavnici međunarodnih organizacija pozvali su vijećnike da izaberu gradonačelnika po važećem statutu grada Mostara.

Time su se, ocjenjuje se, očito usprotivili inicijativi dijela bošnjačkih stranaka da se u Mostaru uvede funkcija rotirajućeg gradonačelnika svakih 16 mjeseci između Hrvata i Bošnjaka. 

U Mostaru su u prosincu prošle godine održani prvi izbori za lokalna tijela vlasti nakon punih 12 godina.

Ustavni sud BiH je 2010. osporio odredbe Izbornog zakona koje su definirale izbor gradskih vijećnika, a tek prošle godine su pod pritiskom međunarodnih diplomata vodeći hrvatski i bošnjački političari, čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović postigli dogovor o izmjeni izbornih pravila za Mostar. 

HDZ BiH je na ovim izborima bio pobjednik i u Gradskom vijeću Mostara ima 13 vijećničkih mandata, druga po snazi je Koalicija za Mostar koju je okupila SDA, slijede BH Blok sa šest, Hrvatska republikanska stranka ima tri, Srpska lista “Ostajte ovdje” ima jednoga vijećnika, kao i Prva mostarska partija.

Kordić je na izborima imao najviše osvojenih preferencijalnih glasova građana Mostara.

Četrdesetdevetodišnji Mario Kordić je liječnik, kirurg. Do sada je obnašao poziciju ravnatelja Doma zdravlja u Mostaru. Do ovih izbora nije se aktivno bavio politikom.  


Autor: CroExpress Datum objave: 17.02.2021.