Autor: Zoran Stupar

‘Blizu spomenika Petrova gora nalazi se kuća u šumi. Izvana izgleda kao bilo koja druga kuća. Ima nekoliko katova, ništa posebno. Zanimljiv dio je dizalo, koje ne ide na gornje katove. Zašto? Jer ide u podzemlje, 50 metara. Ova top tajna radio relejna postaja dizajnirana je da izdrži atomski udar’, opisuju članovi CI-a svoj doživljaj ovog fascinantnog objekta, jedne od najčuvanijih tajni bivše JNA.

Ljubitelji urbanog istraživanja, članovi Croatia Infiltration (CI) ondje su bili u nekoliko navrata. Ono što je novo jest da su izradili 3D model tzv. ‘radio-relejne postaje’ Magarčevac. Model vjerno prikazuje što napuštena kuća usred šume zapravo skriva. Kako objašnjavaju, koristili su specijalne lasere da bi mogli izraditi precizan model. 
10549215_609182279190529_4682511197679630154_o.jpg
Magarčevac je izgrađen tako da je ukopan u stijeni te je svojoj posadi pružao sigurnost od atomskog udara i gotovo tri mjeseca života ispod zemlje. Kako je za specijaliziranu stranicu o Petrovoj Gori pojasnio Zlatko Cišper, umirovljeni brigadir, prostire se na 2000 četvornih metara, uz čitav niz prostorija – spavaonice, električna centrala, kuhinja, spremišta, prostor za dekontaminaciju… Svi prostori su međusobno odijeljeni pregradama i vratima s udarnim ventilima za slučaj atomske eksplozije. U izlaznom dijelu nalaze se betonska vrata od 40 tona, konstruirana da razbiju i zaustave val nuklearnog udara.

U fotogaleriji pogledajte kako Magarčevac izgleda danas. Ukoliko ste ljubitelj urbanog istraživanja, obavezno posjetite i Facebook stranicu CI-a.

Datum objave: 26.09.2014.