Roditelji djevojčice koja je umrla nakon udisanja aerosolnog dezodoransa žele jasnije označavanje proizvoda kako bi upozorili ljude na potencijalne opasnosti, prenosi Dnevnik.hr.

Giorgia Green imala je 14 godina i živjela u Derbyju kada je doživjela srčani zastoj nakon što je poprskala preveliku količinu dezodoransa u spavaćoj sobi. 

Njezini su roditelji otada saznali za druge mlade ljude koji su slučajno umrli nakon udisanja dezodoransa.

Kao odgovor, Britanska udruga proizvođača aerosola (BAMA) rekla je da dezodoransi imaju vrlo jasna upozorenja. Prema zakonu, dezodoransi u obliku aerosola moraju imati otisnuto upozorenje na kojem piše da se moraju “čuvati izvan dohvata djece“. Međutim, Giorgijini roditelji rekli su da je natpis bio malen i nije bio jasno vidljiv.

Vjeruju da mnogi roditelji kupuju dezodorans za svoju djecu ne obraćajući pažnju na spomenuto upozorenje, piše BBC.

“Ljudi ne znaju koliko opasan može biti sadržaj tih bočica”, rekao je otac Paul te dodao da bi htio da nitko drugi u svijetu ne mora proći ono što su oni prošli.

“Ne želimo da smrt naše kćeri bude uzaludna”, poručio je. Giorgia je bila autistična djevojčica i njezin je otac rekao da je voljela prskati dezodorans po dekama jer je za nju taj miris bio smirujući i utješan.

“Miris joj je dao određeni osjećaj opuštenosti”, rekao je Green.

“Ako se na bilo koji način osjećala malo tjeskobno, poprskala bi taj sprej i to bi joj dalo osjećaj ugode jer je to dezodorans koji je koristila moja žena”, rekao je.

Giorgijin stariji brat pronašao je sestru kako ne reagira u njezinoj spavaćoj sobi 11. svibnja 2022.

“U nekom trenutku srce joj je stalo kao rezultat udisaja”, rekao je otac. Održana je istraga o Giorgijinoj smrti i mrtvozornik je donio zaključak da je riječ o nesreći, uzrok smrt je neutvrđen, ali jasno spominje udisanje prevelike količine aerosola.


Autor: CroExpress Datum objave: 27.01.2023.