Blaženi Alojzije Stepinac, nadbiskup, kardinal i mučenik odaslao je snažnu božićnu poruku prije 83 godine Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Njegove riječi i danas su utjeha mnogima, vraćaju život, daruju nadu i krijepe umorna srca, koja su daleko od svoje obitelji i domovine.

‘Smatram svojom svetom dužnošću da Vam upravim nekoliko riječi dok slavite ovo sveto porođenje Isusovo tako daleko od svojih milih i dragih, Vama koji mnogi od vas ne će imati prilike da zapjevate svete božićne pjesme u crkvi, Vama koje su prilike natjerale da šta više i na Božić skrbite ‘kruh naš svagdanji’ i olakšate prilike svojim milim i dragim u domovini.

Nalazite se daleko od vaših kod kuće i od drage hrvatske domovine, ali dragi Bog nije od vas osamljen. Njegov očinski pogled vas slijedi, Njegova ljubav vas okružuje, Njegova ruka vas štiti. Pokažite se pred strancima kao prava djeca božja i pravi sinovi Hrvatske.

Bog od vas traži da se njega ne postidite i ne okaljate grijehom dušu koja je stvorena na Njegovu priliku. Od kako svijet postoji grijeh nije usrećio ni jednoga čovjeka; naprotiv bio je uzrok propasti za mnoge. Ubojstvo Abela nije prouzrokovalo bratu Kainu ništa drugo nego sramotnu ljagu bratoubojice, za grižnjom savjesti i po danu i po noći. Brakolomstvo je grizlo savjest kralju Davidu i dovelo ga do još većeg grijeha do ubojstva onoga koji je bio zapreka njegovom slobodnom grijehu. Pijanstvo i bludnost i druge mane donose čovjeku samo nesreću i žalost, kojima nema lijeka.

I da se sve to ne bi dogodilo vama nemojte zanemariti svoje kršćanske dužnosti prema svome Ocu nebeskom. U prvom redu ne zanemarite molitvu. Kada se dijete u kolijevci probudi, najprije gleda oko sebe tražeći pogledom svoju majku i ako je opazi onda se smije i raduje i ako je ne vidi onda plače. Ali svi smo mi djeca dobroga Oca nebeskoga i Krist nas je učio moliti: ‘Oče naš koji jesi na nebesima.’

Uputite svaki dan svoje molitve Njemu Ocu nebeskome, koji je bolji nego sve zemaljske majke i koji čovjeku pruža veću ljubav nego bilo koji prijatelj i koji mu može pomoći i onda kada ti nitko drugi ne pomaže.

Molite,  dakle svi, ako hoćete da vas nebeski blagoslov prati u vašem radu i možete sretno proći kroz životne teškoće koje vas čekaju. Bog ne traži od vas ništa drugo nego jednu običnu molitvu. Što je ona jednostavnija, to mu je draža. Gubavac iz Evanđelja molio je samo jednim povikom: ‘Gospodine, ako hoćeš možeš me spasiti.’ I njegova je molitva bila uslišana. Zato ako vi ispunite svoje dužnosti djece Božje prema Ocu nebeskome i on će ispuniti svoju dužnost Oca prema vama, jer je to sam obećao: ‘Zaista, zaista vam kažem’ , rekao je Isus Krist, ‘štogod zaišćete Oca u moje ime, ako imate vjere, sve će vam ispuniti.’

Pokažite se pred strancima, kako sam vam rekao, kao pravi sinovi Hrvatske domovine, a to vam ne će biti teško, ako najprije ispunite svoje dužnosti prema Bogu. Siguran sam, da nema većeg rodoljublja i veće ljubavi prema vlastitoj domovini nego život bez grijeha, častan i pošten. Da ne budeš ni pijanac, ni ubojica, ni kradljivac, ni razbojnik, ni ženskar, ni varalica nego da postavljaš čvrste temelje svojoj domovini kad si stalan , trijezan, pošten i savjestan. Neka se nikada ne čuje, da si bio u zabranjenom groždju.

U međuvremenu držim da nitko od vas ne će biti zaveden od fatalne teorije međunarodnog komunizma, koja niječe svaku dužnost prema svome narodu i svojoj domovini. Narod je jedna velika obitelj, koja je stvorena po Božjoj providnosti i u kojoj svaki član ima svoje dužnosti prema zajednici kao i zajednica prema njemu.

Nadam se da će ove moje riječi naći odjeka u vašim srcima kao što su izašle iz jednog žarkog srca želeći vam obilje blagoslova Božjeg i mir Krisov na zemlji u ovoj svetoj badnjoj noći, kada su anđeli pjevali: ‘Slava Bogu na visini, a mir ljudima koji su dobre volje.’

U Zagrebu, 27. studenog 1941.’Autor: CroExpress Datum objave: 10.02.2024.