Pred stanovnicima Petrinje, Siska i drugih mjesta Sisačko-moslavačke županije je neizvjesna noć nakon razornog potresa od 6,2 po Richteru koji je danas u 12,19 sati pogodio Petrinju, i u kojem je prema dosadašnjim informacijama poginulo sedam osoba, a materijalna šteta je ogromna.

Materijalne štete na stambenim, gospodarskim, sakralnim i drugim objektima te na infrastrukturi su goleme i još ih je nemoguće procijeniti.

Nakon što su statičari pregledali neke škole na sisačkom području, za koje je utvrđeno da su sigurne za prihvat građana, uz gradske uprave Siska je upućena obavijest da se svi građani, koji nemaju uvjet za boravak u svojim stanovima, upućuju u najbliže dvorane osnovnih škola, gdje su im osigurani ležajevi, hrana i sanitarije.

Prihvat je organiziran u dvoranama osnovnih škola Braće Ribar, 22. lipnja, Galdovo, Budaševo, Braće Bobetko, Viktorovac, Komarevo Ivana Kukuljevića i Sela.

U Sisku su najviše stradale starije kuće u gradskom središtu, među kojima je i Gradska vijećnica, Glazbena škola, Kuća Tuškan i brojne druge. Iz Kuće Tuškan, gdje su i neki županijski uredi, vatrogasci su zaposlenike spašavali kroz prozore, jer im zbog urušavanja materijala izlaz nije bio moguć.

Uz ostale sakralne objekte, teško je oštećena sisačka katedrala, te crkva Sv. Marije Magdalene u Selima, jedna od najreprezentativnijih baroknih crkava. Vatrogasci su imali imali stotine intervencija.

Neposredno nakon potresa čiji je epicentar bio u Petrinji, Sisak je ostao bez struje i pitke vode. Budući da opskrbni centri i trgovine nisu radile, mnogi su krenuli u potragu za pitkom vodom i drugim potrepštinama, što je stvorilo kaos na prometnicama.

U međuvremenu su otklonjeni kvarovi na vodoopskrbnom i elektroenergetskom sustavu, pa su od 17 do 18 sati pojedini dijelovi grada Siska dobili vodu i struju. 

Tijekom poslijepodneva, u Sisak i Petrinju pristigla je pomoć više desetaka vatrogasnih društava, najviše sa zagrebačkog područja, čiji su članovi započeli raščišćavanje ulica od materijala koji su pali sa zgrada. Vatrogasci će, kako je najavljeno, raditi cijelu noć, a priključili su im se i članovi HGSS-a.

Da noć neće biti mirna, potvrdili su i novi potresi na sisačkom području u 18,30 i 18,58 sati, od oko 3,8 po Richteru, koji su dodatno uznemirili građane. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 29.12.2020.