Nemali broj hrvatskih umirovljenika ostao je iznenađen kada je shvatio da je isključen iz podjele Covid-dodatka. Iako u Hrvatskoj imaju prebivalište i plaćaju sva davanja, njima neće biti isplaćena novčana pomoć u krizi zato što dobivaju samo inozemnu mirovinu.

S druge strane, umirovljenici koji primaju i hrvatsku i inozemnu mirovinu, dodatak će dobiti u srpnju, ako im oba primanja ne prelaze 4.000 kuna.

Redakciji portala Mirovina.hr prije nekoliko se dana obratila umirovljenica Ruža Kovačić iz Bregane koja je svojih manje od 3.000 kuna mirovine zaradila u Sloveniji. U Hrvatskoj živi još od 1987. godine, a nijednu kunu nikada nije potrošila izvan granica Lijepe naše, uz sva ostala davanja i obveze koje ovdje podmiruje.

Samo za one u domaćem mirovinskom sustavu

Ipak, država ju je, kao i mnoge druge ostavila bez kriznog dodatka. Od 400 do 1.2000 kuna dobit će svi umirovljenici s hrvatskom i inozemnom mirovinom, ukoliko one ne prelaze 4.000 kuna. No, umirovljenik koji prima samo inozemnu mirovinu, iako živi u Hrvatskoj, neće dobiti ništa.

Čitava skupina umirovljenika zakinuta je ovakvom odlukom Vlade koju su nam potvrdili i s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

“Prema točki I. Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 (NN 39/21) korisnici koji ostvaruju pravo samo na inozemnu mirovinu nemaju pravo na jednokratno novčano primanje. Jednokratno novčano primanje isplaćuje se korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj kao i korisnicima koji uz hrvatsku mirovinu primaju i inozemnu mirovinu ili su navršili razdoblja osiguranja u inozemstvu za koja ne primaju inozemnu mirovinu” – kažu iz HZMO-a.

Da je mirovinu zaradila tu, dobila bi 1.200 kuna

Javila nam se tako i čitateljica koja je mirovinu zaradila u Njemačkoj. Hrvatske mirovine nema, jer nije skupila potrebnih 15 godina radnog staža. Da je kojim slučajem svojih 1.400 kuna mirovine zaradila ovdje, dobila bi 1.200 kuna covid dodatka. No, u ovom slučaju neće dobiti ništa.

“Ako osiguranik ne ispunjava uvjete za priznanje prava na mirovinu na temelju zakonodavstva neke države članice, tada će hrvatski nositelj osiguranja, radi ispunjenja uvjeta mirovinskog staža od 15 godina za starosnu mirovinu, uzeti u obzir i razdoblje osiguranja navršeno u drugoj državi članici” – pojasnili su iz HZMO-a.

To znači da naša umirovljenica sve skupa nije odradila 15 godina ni u Hrvatskoj ni u Njemačkoj. Kada bi imala 15 godina staža, imala bi pravo na hrvatski dio mirovine, a samim time i na covid dodatak, sve i da je ovdje radila samo jednu godinu, a koja se vrednuje prema aktualnoj vrijednosti od 69,81 kuna.


Autor: CroExpress Datum objave: 18.05.2021.