Autor: Z.S./Business Insider

Kako prenosi agencija AFP, elitne švicarske privatne banke počinju otkrivati tajne iz svojih poslovnih knjiga nakon radikalnog zaokreta svog poslovnog modela i strožih međunarodnih pravila i udara na porezne neplatiše.
Ženevska banka Bank Pictet otvorila je ‘sezonu’ dosad neviđenim polugodišnjim izvještajem o poslovanju. Nakon njih isto je učinila banka Lombard Odier. Kako piše Business Insider, revolucija u tajnovitom svijetu privatnog bankarenja, koje brine za svjetsku superbogatu elitu, započela je u siječnju kada su gorenavedene banke odbacile svoje dvostoljetne statute.
Prema starim pravilima, banka je bila isključivo odgovorna za novac svog klijenta. Ne samo to, nego su vlasnici mogli odgovarati i vlastitom imovinom. No, to se promijenilo zahvaljujući kompleksnosti globalnih financijskih tijekova. Švicarska tradicija bankarskih tajni je u međuvremenu došla na udar nakon što su vlade SAD i EU udarila na porezne varalice koji novac spremaju u stranim bankama. Rezultat toga je bio reforma četiri švicarske banke u ‘korporativna partnerstva’ gdje privatni vlasnici riskiraju samo sredstva koja su investirali u banku, umjesto svu svoju privatnu imovinu.
Privatne banke nisu obvezne isporučivati detaljne poslovne rezultate kao druge banke, ali neke će ipak objavljivati. No, nisu sve banke odlučile to i činiti – Mirabaud i LaRoche, banke koje su također promijenile statute, odlučile su protiv toga. Osim toga, sedam manjih banaka ostalo je pri starom modelu poslovanja.

Datum objave: 26.08.2014.