Autor: Zoran Stupar
Njemačka, Australija, Kanada, vjerojatno su najpopularnije destinacije ljudi koji iz Hrvatske odlaze trbuhom za kruhom. Odlazak u Meksiko nije česta pojava. No, jedan član forum.hr, a otišao je upravo tamo. I to ne iz financijskih razloga.
‘Ja sam u Hrvatskoj bio materijalno zadovoljan (kuća, stan, kafić, auto, motor, itd.), ali emocionalno nezadovoljan i više nesretan nego sretan. Uvijek sam osjećao kao da sam rođen u krivom gradu, državi, dijelu svijeta’, piše ovaj emigrant. On je odlučio otići u potragu za društvom, ljudima i sredinom koja će mu više odgovarati. Do odredišta je došao na krajnje neobičan način.
‘Gledajući preko satelita meksičku TV , zaključio sam da je to zemlja za mene. Kako nisam znao španjolski, niti što bih radio u Meksiku, odlučio sam otići u Španjolsku. Znao sam da ću tamo jako brzo naći posao – tako je i bilo – isti dan sam našao posao u disku sa plaćom od oko 100 eura na noć.’ 
Nakon par dana našao je još jedan posao – nagovaranje turista da uđu u restoran. Za dva-tri mjeseca je naučio španjolski i ostao ondje devet godina. Promijenio je četiri grada, kupio stan i nakon tri godine ga prodao za 50 posto više novaca.
‘Iako sam u Španjolskoj proveo najljepše trenutke svog života, nakon 9 godina sam zaključio da tamo ne pripadam i da daljnju sreću tražim u Meksiku. Preko interneta sam tražio Meksikanke i tako upoznao svoju sadašnju ženu. Pošto je u to vrijeme sa hrvatskom putovnicom bilo jako komplicirano otputovati u Meksiko, ona je došla u Španjolsku, gdje smo puno lakše sklopili brak nego u Meksiku ili Hrvatskoj.’ 
Mladi bračni par nekoliko je mjeseci živio i u Hrvatskoj. U međuvremenu su na 15 dana otputovali u Meksiko. Nakon što je proveo tjedan dana u Cancunu forumaš je zaključio je da upravo tamo želi živjeti.
‘Evo, nakon 7 i pol godina još sam tu, sretna smo obitelj i nikad nisam požalio ni za Hrvatskom ni za Španjolskom . Jedino gdje bih radije živio je Las Vegas koji me u 10-ak dana provedenih tamo oduševio. Da se ponovno rodim sve bih učinio da živim upravo tamo’, piše ovaj forumaš.

Datum objave: 15.08.2014.