Autor: Hina/CroExpress

Savjetnica srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića Stanislava Pak u ponedjeljak je poručila da Nikolić veoma poštuje bunjevačku manjinu u Srbiji i da podržava njezin kulturni, obrazovni i svaki drugi napredak, reagirajući tako na kritike iz Hrvatske jer su bunjevački Hrvati u Vojvodini dobili od Nikolića udžbenike tiskane ćirilicom.
Nikolićeva je savjetnica, kako prenose beogradski mediji njezinu izjavu agenciji Tanjug, poručila da se država Srbija brine o Bunjevcima te kako u povijesti civilizacije nije zabilježeno da se genocid provodi tiskanjem knjiga.

‘Oni koji su provodili genocid u našem okruženju nisu to činili tiskanjem knjiga. Nema potrebe za navodnu brigu o Bunjevcima, o njima se odlično brine država Srbija’, izjavila je Pak.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je da je ‘nekorektan potez’ to što je Nikolić donirao ćirilične udžbenike djeci koja uče bunjevački govor, ustvrdivši da je ‘zasigurno to jedan kontinuitet politike koja želi asimilirati Hrvate u Srbiji’.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH pozvalo je na razgovor otpravnicu poslova veleposlanstva Republike Srbije u Hrvatskoj kako bi podsjetilo kako je Hrvatska na svim sastancima sa srbijanskim dužnosnicima dobila čvrsta obećanja o tiskanju udžbenika na hrvatskom jeziku, ali to do danas nije ispunjeno, priopćio je u ponedjeljak MVEP.

Savjetnica srbijanskog predsjednika Jasmina Mitrović Marić prošlog je tjedna, kao osobnu donaciju šefa države, uručila više od 400 udžbenika djeci u Vojvodini koja izučavaju govor bunjevačkih Hrvata.

Datum objave: 09.09.2014.