U Njemačkoj se sve glasnije priča o mogućem usvajanju jedinstvene strategije u borbi protiv koronavirusa na razini cijele Europske unije.

Iako se to najavljivalo, Njemačka ipak nije, po uzoru na Francusku i Bavarsku, i na saveznoj razini uvela policijski sat ni zabranu izlaska iz kuće osim u strogo ograničenim slučajevima.

“Važno je da brzo dođemo do 50, kako bismo mogli razgovarati o otvaranjima”, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak navečer na sastanku s premijerima 16 njemačkih saveznih država, na kojem je dogovoren nastavak lockdowna do 14. veljače, uz daljnje postroženje mjera. Brojka 50 koju spominje je broj novooboljelih u tjedan dana na 100.000 stanovnika: sada on premašuje 300. Ako se zaustavi širenje novog soja virusa odmah u začetku, Merkel vjeruje da bi se pandemija mogla zauzdati do sredine veljače, prenosi berlinski Tagesspiegel, piše Jutarnji list.

Odustalo se i od plana o obustavi javnog prometa. Umjesto toga, zamoljeni su poslodavci koji ne mogu organizirati rad od kuće da prilagode radno vrijeme kako bi se smanjile gužve, a u špicama će se povećati broj autobusa i vlakova kako bi popunjenost bila do 30 posto one prije pandemije.

Svađa zbog vrtića i škola

Najviše je rasprave bilo o daljnjem zatvaranju škola i vrtića, koje rade minimalno, samo za djecu zaposlenika ključnih djelatnosti koji ih nemaju kome ostaviti na čuvanje.

“Nikome to nije lako”, istaknuo je bavarski premijer Markus Söder (CSU), upozorivši da bi prebrzo otvaranje dovelo do jo-jo efekta. Tagesspiegel prenosi da se o tome raspravljalo više sati, u vrlo nervoznoj atmosferi. Sastanak je trajao šest i pol sati, a prekinut je zbog svađe oko škola i vrtića.

Merkel je tražila da još manje djece ide u vrtiće i školu, u protivnom se frizerski saloni ni u travnju neće moći otvoriti. No, pod pritiskom SPD-a, Merkel je odustala od ideje da se škole otvore tek kad broj novozaraženih u tjedan dana padne ispod 50 na 100.000. Dogovor je postignut u telefonskim razgovorima, piše Tagesspiegel: nakon 14. veljače svaka će pokrajina samostalno odlučiti o otvaranju škola.

Rad od kuće – preporuka

Ministar rada Hubertus Heil (SPD) i ministar gospodarstva Peter Altmeier (CDU) sukobili su se oko formuliranja poziva tvrtki da više radnika puste raditi od kuće: na kraju je dogovoreno da to nije obaveza, nego preporuka.

Udruge poslodavaca kritične su prema produljenju lockdowna. Predsjednik Instituta za svjetsku ekonomiju u Kielu Gabriel Felbermayr upozorio je u izjavi za Bild da što je lockdown dulji to više pate poduzeća, koja moraju crpiti svoje rezerve, pa je to veća vjerojatnost velikog vala insolventnosti nakon okončanja ove krize. Ministar financija Olaf Scholz (SPD) obećao je da će se financijska pomoć tvrtkama pogođenima pandemijom povećati, a da će se procedura pojednostaviti.

‘Najbolje bi bilo uvesti jednstvenu europsku strategiju’

U Njemačkoj se sve glasnije priča o mogućem usvajanju jedinstvene strategije u borbi protiv koronavirusa na razini cijele Europske unije. U medijima se špekulira da će se sastanak održati već ovaj tjedan.

Bavarski premijer Markus Söder u međuvremenu je uveo nove kontrole na granicama.

“Najbolje bi bilo uvesti jednstvenu europsku strategiju za borbu protiv koronavirusa”, rekao je šef CSU-a za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Ako ovo ne bi djelovalo, granične kontrole imale bi smisla. Neće trajati zauvijek, situacija će se popraviti kada procijepljenost bude veća”, rekao je.


Autor: CroExpress Datum objave: 20.01.2021.