Autor: Z.S./DW

Koalicijska demokršćansko-socijaldemokratska vlada Angele Merkel krenula je u konkretne korake sprečavanja zlouporabe socijalnog sustava Njemačke. Njemačka vlada prihvatila je zakone koji bi trebali spriječiti useljavanje u zemlju s ciljem iskorištavanja socijalnih povlastica.
Kako piše Deutsche Welle, javnu raspravu o navodnom masovnom useljavanju u Njemačku s ciljem iskorištavanja socijalnih povlastica pokrenula je bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU). Vlada je reagirala uvođenjem brojnih ograničenja koja se prije svega odnose na građane Rumunjske i Bugarske za koje je početkom godine prestalo vrijediti sedmogodišnje prijelazno razdoblje i imaju puni pristup njemačkom tržištu rada. Neki su to shvatili kao otvoreni poziv za iskorištavanje povlastica.
DW piše kako se mnogi njemački gradovi i općine nalaze na rubu bankrota, zbog čega im je svako opterećenje u vidu useljavanja obitelji s mnogo djece, odnosno isplata dječjih doplataka, trn u oku. Vlada je stoga odobrila nacrt zakona kojim ih žele financijski rasteretiti. No, planiraju se i zakoni kojima će se kažnjavati one koji zloupotrebljavaju sustav. Ubuduće, svi oni koji u roku šest mjeseci ne pronađu zaposlenje u Njemačkoj, a to vrijedi i za građane EU, bit će vraćeni kućama! Zabrana ulaska u Njemačku bit će uvedena za one koji budu kažnjeni zbog prijevare u socijalnom sustavu ili uhvaćeni u pokušaju prijevare.
Odlučeno je da će se dječji doplatak isplaćivati samo u slučaju posjedovanja identifikacijskog poreznog broja. Razmišlja se i o tome da se ne isplaćuje po njemačkim tarifama, koje su vrlo velikodušne, nego po tarifama zemlje iz koje useljenih dolazi. Primjerice, u Njemačkoj je to 184 eura, a od trećeg djeteta po 215 eura, dok je u Rumunjskoj to 10, a u Bugarskoj 18 eura. 
Nijemci najavljuju i pojačanu borbu protiv lažnog statusa samostalnih poduzetnika koji jednostavnom prijavom obrta stječu pravo na socijalne povlastice.

Datum objave: 29.08.2014.