U Njemačkoj se s početkom veljače ukida obveza nošenja zaštitnih maski u međugradskim vlakovima, što je obrazloženo niskim brojem novozaraženih koronavirusom, priopćeno je u petak.

„Broj novozaraženih je u daljnjem padu, a stanovništvo je steklo solidnu razinu imuniteta“, rekao je ministar zdravstva Karl Lauterbach. On je objasnio kako stručnjaci ne procjenjuju da bi Njemačku mogao zadesiti zimski val zaraza.

„Zbog toga možemo odluku o nošenju maski prepustiti samim građanima“, rekao je Lauterbach. On je istodobno preporučio daljnje korištenje maski u međugradskom i međunarodnom gradskom prijevozu i u zatvorenim prostorima.

„Unatoč padu broja novozaraženih ne bismo smjeli podcijeniti opasnost od zaraza“, rekao je Lauterbach.

Privremeno izmijenjeni zakon o zaštiti građana od epidemija još je na snazi do početka travnja. I dalje ostaje obveza nošenja zaštitnih maski u medicinskim ustanovama. U nekim saveznim pokrajinama također je na snazi i obveza nošenja maski u javnom gradskom prijevozu.

U zračnom prometu obveza nošenja maske je ukinuta još prošle godine.

Ministar prometa Volker Wissing pozdravio je odluku o ukidanju obveze u međugradskom i međunarodnom željezničkom prijevozu.

„Građanima je ionako bilo teško objasniti zašto u lokalnom i zrakoplovnom prijevozu ne vrijedi obveza, a u željezničkim vrijedi“, rekao je Wissing. On je dodao kako je ujednačavanja pravila „rasterećenje“ i za osoblje željeznice i za putnike.

Za putnike iz Kine na snazi je obveza predočavanja negativnog koronatesta prilikom ulaska u Njemačku.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 13.01.2023.