Strojovođe Njemačke željeznice (DB) u jednodnevnom su štrajku upozorenja započetom u četvrtak navečer u putničkom prometu, potvrdio je u petak u ranim jutarnjim satima Deutsche Bahn.

Njemački sindikat strojovođa (GDL) objavio je da je to štrajk upozorenja i “posljednji štrajk ove godine, ali u siječnju će štrajkovi biti intenzivniji i dulji“, rekao je šef sindikata strojovođa GDL Klaus Weselsky u četvrtak.

Svrha je štrajka povećati pritisak u trenutnoj rundi kolektivnog pregovaranja. Sindikat kao najvažnije traži smanjenje radnog vremena smjenskim radnicima Sindikat strojovođa GDL potvrdio je da je je za sljedeću godinu već najavio nove, dugotrajnije obustave rada.

Čelnik sindikata predbacuje upravi Njemačkih željeznica nepopustljivost u pregovorima sa sindikatima. BD načelno pristaje na pregovor o povećanju plaća i bonusu za pokrivanje tereta inflacije, ali odbija pregovore o skraćenju radnog tjedna sa sadašnjih 38 na 35 sati.

„DB ovakvim stavom ne samo da ignorira potrebe vlastitih zaposlenih nego ugrožava napore za privlačenje novih radnika“, rekao je Weselsky.

Sljedećeg tjedna bit će prebrojani glasovi članova sindikata koji su glasali o mogućnosti neograničenog štrajka, najavio je Weselsky.

Uprava DB-a je kritizirala štrajk u trenutku kada je promet u Njemačkoj otežan zbog vremenskih neprilika, a pregovore o skraćenju radnog vremena uz istu plaću odbacuje zbog ionako teške situacije s manjkom zaposlenih.

Kritičari sindikatu GDL, koji okuplja relativno mali broj zaposlenih, zamjeraju da svoje ratoborno stajalište održava zbog borbe za prevlast s drugim većim sindikatima zaposlenih u željeznici. Sindikat EVG, koji okuplja mnogo veći broj zaposlenih željezničara, u pravilu svoje pregovore s DB-om provodi bez štrajkova.

Zbog najavljenog štrajka putnici koji koriste njemačku željezničku mrežu bit će prisiljeni napraviti alternativne planove putovanja u petak.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 08.12.2023.