“Prevaranti su, osim u Mađarskoj i Srbiji, sada pojačano na djelu i u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji”, stoji u priopćenju najvećeg europskog automobilskog kluba ADAC-a.

Opći njemački automobilski klub (ADAC) upozorava na prevarante na cestama u Hrvatskoj i drugim dijelovima jugoistočne Europe, koji se lažno predstavljaju kao pomoć na cesti.

“Prevaranti su, osim u Mađarskoj i Srbiji, sada pojačano na djelu i u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji“, stoji u priopćenju najvećeg europskog automobilskog kluba ADAC-a.

Kako je nadalje priopćeno, prevaranti koriste vozila koja su vrlo slična vozilima klubova za pomoć na cesti i koja natpisima sugeriraju da rade po nalogu ADAC-a.

I navodni mehaničari su često odjeveni u kombinezone s ADAC-ovom oznakom.

Prevaranti često na autocestama vrebaju automobile s kvarom i pritom čak specijalnim uređajima ometaju mobilno telefoniranje kako vozači pokvarenog vozila ne bi mogli nazvati pravu pomoć na cesti, navodi se u priopćenju.

ADAC upozorava svoje članove da partneri ovog automobilskog kluba u inozemstvu nikada na licu mjesta neće tražiti naplatu usluge, nego se ona obračunava preko samog ADAC-a.

Isto tako se, u slučaju većeg kvara, popravak vrši u radionicama koje su provjerene i koje su s ADAC-om sklopile ugovor.

Lažna pomoć na cesti vozilo često otpremi u radionicu koja za uslugu naplati znatno veći iznos od uobičajenog.

Njemački automobilski klub isto tako svojim članovima preporučuje da svoje vozilo nikad noću na odmorištima ne ostavljaju bez nadzora jer su zabilježeni slučajevi u kojima su tijekom noći automobili manipulirani, da bi se nakon toga isti manipulatori pojavili kao pomoć na cesti.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 08.07.2021.