Autor: Mirko Crnčević

U posljednje vrijeme vrlo često nas bombardiraju podacima o tome da tisuće mladih iz Hrvatske u svijet odlaze za poslom, nerijetko baš prema Njemačkoj.

To više i nije neka vijest, ali jest da jedan njemački kuhar ‘svoj kruh’ zarađuje u restoranu ‘Spizza’, u vlasništvu Dore Dragić-Cvitković i Igora Juzpašića u Jelsi, za istu plaću kakvu je primao u domovini, s tim da su mu kod nas plaćeni još smještaj i hrana.

Naime, Patrick Reichardt (33) iz Eisenacha je kuhar s trinaestogodišnjim iskustvom, ali kako je nemiran duh, do sada je radio u brojnim luksuznim hotelima i na kruzerima. Znao je u kuhinji biti i po šesnaest sati dnevno, a kad je prošao tridesetu, rekao je ‘Hvali more, drž’ se kraja’ i zaželio doći u Lijepu našu.

Na početku turističke sezone pretražio je stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i došao do oglasa kojim ‘Spizza’ traži kuhara, a potom je sve išlo ko po loju.

– Prijatelj iz Vinkovaca mi je u Njemačkoj pripovijedao da je ranije bio sezonac u Hvaru i da to podrazumijeva dosta odricanja, čak i do desetak sati rada dnevno. Ništa me nije pokolebalo, pa sam se ubrzo dogovorio s vlasnicima, a i jelovnik restorana mi se dopao. Mi nudimo praktično sve, ali ja sam pridodao i neka jela iz arapske kuhinje kao što je primjerice ‘humus’, pašteta od slanutka s ‘tahini’ pastom – kaže Patrik.

Jelsa mu je, kaže, neobično prirasla za srce, a nađe vremena i za morske radosti. No Patrick je očito ‘ptica selica’ pa kao svoje sljedeće odredište navodi Dubai.

Datum objave: 11.08.2014.