Njemački ministar zdravstva Jens Spahn predviđa da će nestašica cjepiva protiv koronavirusa potrajati do travnja.

„Mi polazimo od toga da će nestašica cjepiva potrajati još najmanje deset teških tjedana“, rekao je Spahn.

On je preporučio sastanak predstavnika savezne i pokrajinskih vlada s predstavnicima proizvođača cjepiva kako bi se dogovorili o ciljevima i daljnjim koracima u procesu cijepljenja u Njemačkoj.

Trenutno postoje problemi s isporukom cjepiva marke Pfizer/BionTech, ali i cjepiva kompanije AstraZeneca.

Ministar Spahn je trenutno na udaru kritika zbog toga što se cijepljenje u Njemačkoj ne provodi željenom brzinom.

Dnevnik Bild je nestašicu cjepiva u četvrtak nazvao „skandaloznom“ i kao glavnog krivca naveo Spahna kojem se predbacuje pogrešna taktika u nabavljanju cjepiva.

U Njemačkoj su do sredine veljače na snazi oštre mjere zatvaranja. U četvrtak je središnji epidemiološki institut Robert Koch zabilježio 17.553 novih slučajeva, što je oko 3.000 manje nego prije tjedan dana.

Sedmodnevna incidencija je po prvi put od listopada pala ispod vrijednosti od 100. Cilj vladinih mjera je smanjenje incidencije ispod 50.

Spahn je ocijenio ohrabrujućim što u Njemačkoj pada broj zaraženih, najavivši da će škole i vrtići biti prvi koji će se otvoriti po okončanju potpunog zatvaranja 14. veljače.

Njemačka se sprema uvesti restrikcije za putnike iz Britanije, Brazila i Južne Afrike, kazao je u četvrtak ministar unutarnjih poslova, u situaciji kada raste zabrinutost zbog novih sojeva virusa koji su zarazniji. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 28.01.2021.