Autor: Hina/CroExpress

Njemački stručnjak za Balkan Bodo Weber ustvrdio je u četvrtak u intervjuu da je srbijanski premijer Aleksandar Vučić spriječio predsjednika Republika Srpske Milorada Dodika u nakani da, u sjeni ukrajinske krize, započne secesiju ovog bosanskohercegovačkog entiteta.
Weber, jedan od autora studije o utjecaju ukrajinske krize na zapadni Balkan, kaže da im je tijekom pripreme i prikupljanja materijala iz nekoliko diplomatskih izvora potvrđeno da je Dodik u vrijeme aneksije Krima, uz navodnu rusku potporu, kanio započeti ozbiljno realiziranje dugogodišnje prijetnje secesijom ovog entiteta.

Weber u intervjuu Radiju Slobodna Europa (RFE) kaže da je Dodika ‘premijer Srbije Aleksandar Vučić u tome, zasad, uspio spriječiti’.

‘Mi smo u tijeku istraživanja manje – više slučajno naišli na tu informaciju, najprije iz jednog izvora, a onda je ona potvrđena iz dosta drugih izvora. Pokazalo se, dakle, da je, očigledno, cijeli zapadni diplomatski zbor znao za taj incident’, kaže Weber za RFE.

Pozivajući se na informacije do kojih je došao, Weber navodi kako je Dodik na početku ruske aneksije Krima zvao premijera Srbije ‘i da je htio ozbiljno iskoristi tu situaciju’ za početak provedbe ‘onoga čime godinama prijeti’, ali je Vučić ‘otkazao potporu takvom pothvatu’.

‘Više diplomatskih izvora, neovisno jedni od drugih, navode da je Dodik tvrdio kako ima rusku podršku za taj korak prema ostvarivanju secesije Republike Srpske’, rekao je Weber RFE-u, objasnivši kako ‘nije jasno’ da li je Dodik ‘zaista imao potporu Rusije za taj korak’.

Prema saznanjima beogradskih medija, njemačkom stručnjaku za Balkan tu je informaciju potvrdilo “barem pet različitih diplomatskih izvora”.

Weber za beogradske medije kaže kako je “njegov dojam” da je ta informacija do zapadnih diplomata stigla iz Beograda i krugova bliskih vrhu srbijanske vlade, a ne iz Banje Luke.

Uz izvatke iz intervjua na svojoj internetskoj stranici RFE najavljuje da će intervju s Weberom RFE u cijelosti emitirati u nedjelju 14. rujna.

Datum objave: 12.09.2014.