Autor: Zoran Stupar

‘Norvežani traže radnike i plaćaju 4500 eura’, vijest je koja u utorak i srijedu bombastično odjekuje s naslovnica mnogih hrvatskih medija. No, riječ je o staroj vijesti koja je, tko zna kako, ponovno aktualizirana. Vjerojatno zbog novinarske sezone ‘kiselih krastavaca’.
Primjerice, ako pogledate OVU i OVU vijest objavljenu u istom mediju, vidjet ćete da je riječ o istoj informaciji objavljenoj s razmakom od sedam mjeseci. Teško je vjerovati da u sedam mjeseci nabrojane tvrtke nisu našle stručnjake koje ih zadovoljavaju. Ili da bi EURES u razmaku od sedam mjeseci objavio izvješće s potpuno istim podacima.
Kako nam kažu u EURES-u, posljednje novosti koje su objavili vezano uz poslove u Norveškoj bile su u svibnju pod naslovom ‘Spremni na preseljenje u Norvešku’. Ondje se pozivaju na istoimeni vodič koji iznosi podatke Norveškog zavoda za zapošljavanje iz travnja 2014. gdje se kao najtraženija zanimanja spominju medicinska, građevinska, IT, prodaja, ugostiteljska, catering i prijevoznička. 
Osim toga, portal EURES pruža informacije o trenutno najtraženijim zanimanjima u europskim zemljama. U Norveškoj su, prema njihovim informacijama, to trenutno trgovci, medicinske sestre i tehničari, predškolski odgojitelji, učitelji, stručni suradnici, doktori medicine, itd. 

Norve_ka_poslovi.jpg

Datum objave: 20.08.2014.