Autor: Hina/CroExpress

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj ove godine iznosila je 5.558 kuna, što je nominalno 1,1 posto više, a realno 1,4 posto više u odnosu na svibanj, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
U odnosu na lipanj prošle godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za šesti ovogodišnji mjesec nominalno je bila viša za 1,3 posto, a realno za 1,7 posto.

DZS je objavio i podatak o prosjeku neto plaće isplaćene za prvih šest mjeseci ove godine, koji iznosi 5.506 kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje nominalno jednako kao tada, a realno 0,3 posto više.

Najveća prosječna neto plaća za lipanj, od 10.611 kuna, isplaćena je zaposlenima u vađenju sirove nafte i prirodnog plina. U zračnom prijevozu prosječna plaća za lipanj iznosila je 10.011 kuna, u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda 9.705 kuna, a u promidžbi i istraživanju tržišta 8.858 kuna.

Prosječne neto plaće više od 8.000 kuna za lipanj isplaćene su i zaposlenima u računalnom programiranju, telekomunikacijama, farmaceutskoj industriji i financijskoj djelatnosti i osiguranju.

Nasuprot tome, najniže neto plaće imali su zaposleni u proizvodnji odjeće, koji su za lipanj primili prosječno 2.983 kune, a tek nešto viših 3.011 kuna iznosila je prosječna plaća zaštitara.

U proizvodnji kože i srodnih proizvoda prosječna plaća za lipanj iznosila je 3.195 kune, a 3.168 kuna iznosio je prosjek isplaćen zaposlenima u djelatnosti usluga u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te uređenju i održavanju krajolika. U preradi drva prosječna neto plaća za svibanj iznosila je 3.412 kuna.

Prema podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za lipanj iznosila je 8.024 kune, što pokazuje nominalni porast za 1,2 posto i realni za 1,5 posto u odnosu na svibanj.

U odnosu na lipanj prošle godine, prosječna bruto plaća u ovogodišnjem lipnju bila je nominalno viša za 1,6 posto i realno za 2 posto.

Datum objave: 01.09.2014.