Hrvatska zastava oslikana na stijeni iznad Komolca poviše Rijeke dubrovačke, koja je posebnu važnost imala za branitelje i stanovništvo dubrovačkog kraja u vrijeme razaranja Juga Hrvatske, zasjala je u novom sjaju i malo većem formatu.

Obnovljena je zahvaljujući entuzijazmu i domoljublju 30-orice složnih ljudi – pripadnika Specijalne jedinice policije Grof.

Obnovljena zastava Republike Hrvatske na stijeni poviše Komolca

Osim po danu, zastava će biti vidljiva i po noći zahvaljujući reflektorima koji će biti postavljeni u narednim danima.

 U zahtjevnom alpinističkom pothvatu, pripadnici SJP Grof obnovili su zastavu koja se na visini od 400 metara nalazi na tom mjestu još od Drugog svjetskog rata nakon čega je izbrisana. Obnovljena je osnutkom Hrvatske, da bi je u Domovinskom ratu ciljanim granatiranjem uništila neprijateljska vojska. Ponovno je obnovljena 1993. i posljednji put 2008. godine.

Mjesto na kojem se nalazi zastava, imalo je poseban značaj za vrijeme ratnih zbivanja. Simbol je ponosa, ali i patnje i stradanja u Domovinskom ratu.

Ovaj simbol Hrvatske, iako uništen u Domovinskom ratu davao je snagu braniteljima koji su na obližnjim ratištima branili Hrvatsku, a stanovnicima Mokošice i Rožata da izdrže sve ratne strahote koje su u to vrijeme proživljavali, navodi u nedjelju PU dubrovačko-neretvanska.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 25.03.2024.