Od jeseni 2024. svi pametni telefoni, tableti, kamere, slušalice, prijenosni zvučnici koji se prodaju u Europskoj uniji koristit će isti, univerzalni punjač, potvrdio je u utorak Europski parlament. 

Direktivu o radijskoj opremi, koja za cilj ima smanjiti količinu elektroničkog otpada u Uniji i omogućiti potrošačima da kupuju održivije elektroničke uređaje, eurozastupnici su odobrili u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu sa 602 glasova za, 13 protiv i 8 suzdržanih.

Isti punjač će od jeseni 2024. imati mobiteli, slušalice, tipkovnice, tableti, navigacije, miševi, digitalne kamere, zvučnici, e-čitači i prenosive igrače konzole, a očekuje se da će se to proširiti na laptope i slične uređaje do 2026. 

Novi standard za prijenosne uređaje bit će USB-C, koji omogućuje brzo punjenje i prijenos podataka, a potrošači će moći birati žele li uz novi uređaj kupiti i novi punjač. 

EU uvodi jedinstveni punjač male elektroničke uređaje nakon višegodišnjih pritisaka industrije “koja nije bila zainteresirana za tu promjenu jer oni itekako dobro zarađuju na punjačima”, naglasila je Hini eurozastupnica Biljana Borzan (S&D/SDP) koja se tom temom bavi od ulaska Hrvatske u EU. 

Proces je potrajao jer je Europska komisija prvo prepustila industriji dogovor o jedinstvenom punjaču, ali kada se to pokazalo nemogućim, zatražila je stručnu analizu o “najprikladnijem punjaču za sve”, objasnila je Borzan, čije je istraživanje pokazalo da uvođenje istog punjača za više uređaja podržava 92,9 posto hrvatskih građana. 

“Svi su svjesni da je ovakav način naprosto neodrživ. Imati svake godine 11.000 tona elektroničnog otpada na prostoru EU-a, dok kod kuće imamo pune ladice starih punjača”, rekla je članica Odbora EP-a za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, dodavši da će univerzalni punjač smanjiti troškove potrošačima. 

Prema procjenama Komisije, potrošači u EU-u mogli bi uštedjeti 250 milijuna eura godišnje koje troše na nepotrebnu kupovinu punjača. To bi također trebalo smanjiti količinu elektroničkog otpada za oko tisuću tona godišnje.

Eurozastupnik Tomislav Sokol (EPP/HDZ), koji se s kolegama iz redova pučana založio za uvođenje jedinstvenog punjača 2019. godine, rekao je Hini da je “Europski parlament napravio dovoljno jak politički pritisak” da Komisija izađe s prijedlogom o univerzalnom punjaču i  potvrdio da je “bilo jako puno lobiranja od tehnoloških divova, od kompanija kojima je to dodatni trošak, raznih organizacija”. 

Najveći otpor prema univerzalnom punjaču godinama je dolazio od američkog proizvođača Apple. Većina telefona koji se danas prodaju koriste mikro-USB utore za punjenje, ali ne i Appleov Iphone, koji se ne može napuniti s punjačem napravljenim za najčešće korištene Android proizvode.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 04.10.2022.