Splitski Hajduk, iako već 19 godina čeka na naslov prvaka, obara rekorde koji bi trebali privući pažnju svih zaljubljenika u nogomet.

Ovi podaci ne bi trebali biti zanemareni, već bi trebali potaknuti poštovanje prema klubu, čak i kod onih koji nisu njegovi obožavatelji.

Od početka ove godine, Hajduk je privukao impresivnih 45 tisuća članova, koji su svojim članarinama klubu uplatili nevjerojatnih 733,728 eura. Članarina za punoljetne osobe do 65 godina iznosi 20 eura, dok za djecu i sve iznad 65 godina iznosi 10 eura. Ove brojke postavljaju Hajduk iznad ostalih sportskih klubova u Hrvatskoj, pokazujući da nijedna druga organizacija ne može okupiti toliki broj ljudi s plaćenim članarinama.

Prošle godine, Hajduk je premašio čak i magičnu brojku od 100 tisuća članova, što ih svrstava među 20 najbrojnijih klubova na svijetu. Ova iznimna odanost navijača postaje još fascinantnija kad se uzme u obzir da su mnogi obožavatelji Bilih odrasli bez svjedočenja svojem klubu kako osvaja naslov prvaka.

Hajduk je sinonim za zajedništvo i izvan granica domovine. Društva prijatelja Hajduka okupljaju Hrvate i organiziraju aktivnosti diljem svijeta, od New Yorka do Europe. Brojna su druženja organizirana i u Njemačkoj, gdje se često okupljaju zaljubljenici u bijelu boju od Münchena, Stuttgarta, pa sve do Irske, gdje DPH Dublin okuplja Hajdukovce s otoka, te do krajnjeg sjevera Europe i Švedske, gdje DPH Jönköping ima svoje članove. Organiziraju se “Bile noći”, ali i brojne humanitarne akcije koje uvijek premaše ciljeve.

Prošle godine, Europa je imala priliku upoznati Hajduk kroz UEFA Youth League, gdje su Bili tići stigli do finala pod veličanstvenom navijačkom podrškom, stvarajući neviđenu atmosferu u tom natjecanju. Očekuje se da će ove godine Hajduk kulminirati svojom pričom ako zadrže trenutnu poziciju na prvenstvenoj ljestvici i donesu titulu u Split. Ako uspiju ostvariti promociju u europska natjecanja, očekujemo ekstazu koja će sigurno povećati ionako čudesne brojke.

Iako u Hrvatskoj dominira Dinamo, uspješniji klub s dugogodišnjom vladavinom u hrvatskom nogometu, splitski velikan ipak izlazi iz okvira po pitanju brojnosti i iskazivanja navijačke podrške. Djeca rođena izvan Splita i Dalmacije pokazuju želju za učlanjenjem u Hajduk, dok klub nosi ogromnu pozitivnu energiju gdje god da se pojavi, unoseći živost i radost diljem domovine i šire.

Stoga, svaki zaljubljenik u sport trebao bi izraziti poštovanje prema Hajduku i njegovim navijačima umjesto traženja načina kako ih opstruirati. Splitski velikan ne samo da opstaje, nego raste i širi se kao epidemija među Hrvatima gdje god žive, dokazujući da je Hajduk fenomen hrvatskog društva.


Autor: CroExpress/Ivan Novokmet Datum objave: 11.01.2024.