Europski odbor za sprečavanje mučenja, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) Vijeća Europe, u izvješću objavljenom u četvrtak prozvao je Hrvatsku zbog teškog zlostavljanja migranata od strane policije te poteškoća i opstrukcija u suradnji vezano uz postupanje prema migrantima.

CPT je objavio izvješće o svom ad hoc posjetu Hrvatskoj između 10. i 14. kolovoza 2020. godine, a posebice uz područje na granici s Bosnom i Hercegovinom kako bi ispitao postupanje policije Hrvatske i pravna jamstva koja su na raspolaganju migrantima lišenima slobode. Ministarstvo unutarnjih poslova u petak je izvijestilo da je izvješće CPT-a objavljeno bez njihova pristanka te da je temeljeno na neprovjerljivim informacijama iz BiH čime je CPT “evidentno prekoračio svoje ovlasti”.

Kako se navodi u izvješću, izaslanstvo CPT-a je također detaljno ispitalo procedure u postupanju prema migrantima u kontekstu njihovog protjerivanja iz RH, kao i učinkovitost nadzora i mehanizama utvrđivanja odgovornosti u slučajevima navodne zlouporabe policijskih ovlaštenja tijekom takvih operacija. Također je obavljen i posjet Prihvatnom centru za strance Ježevo.

U izvješću piše da je Odbor u razgovorima s migrantima “dobio brojne vjerodostojne i suglasne navode o fizičkom zlostavljanju migranata od strane hrvatskih policijskih službenika, posebice pripadnika interventne policije”. “Navodno zlostavljanje se sastojalo od udaraca dlanom (šamara), udaraca nogom, udaraca pendrekom i drugim tvrdim predmetima (npr. kundakom/cijevima vatrenog oružja, drvenim štapovima ili granama drveta) u različite dijelove tijela”, stoji u izvješću.

Također se navodi da je navodno zlostavljanje, prema svjedočenjima, naneseno ili u trenutku “zatečenja” migranata i de facto lišavanja slobode unutar hrvatskog teritorija (u rasponu od nekoliko do pedeset kilometara ili više od granice) i/ili u trenutku njihovog odvraćanja preko granice s BiH. U izvješću piše i da su intervjuirane osobe pokazale nedavne povrede na svojim tijelima za koje su forenzički liječnici članovi delegacije ocijenili da su sukladne njihovim navodima o zlostavljanju od strane hrvatskih policijskih službenika.

Prema CPT-u, “pravi se poveznica s karakterističnim hematomima u obliku ‘tramvajskih tračnica’ na stražnjem dijelu tijela”, što je, ocjenjuje Odbor, “vrlo sukladno navodima o udarcima pendrekom ili štapom”. Izvješće također dokumentira nekoliko izjava migranata podvgnutih drugim oblicima ozbiljnog zlostavljanja, poput prisiljavanja migranata da hodaju bosi kroz šumu do granice i bacanje migranata sa još uvijek vezanim rukama u rijeku Koranu koja razdvaja Hrvatsku od BiH.

“Neki migranti su također iznijeli navode da su odvraćani u BiH samo u donjem rublju i, u nekim slučajevima, čak i goli. Jedan broj osoba također je naveo da su nakon hapšenja i dok su ležali licem prema tlu neki hrvatski policijski službenici ispaljivali hice iz oružja u tlo blizu njih”, dodaje se u izvješću. CPT stoga “poziva organe vlasti Republike Hrvatske da poduzmu odlučne aktivnosti kako bi se zaustavilo zlostavljanje migranata od strane policijskih službenika, te kako bi se osiguralo da slučajevi navodnog zlostavljanja budu istraženi na učinkovit način”.

Pritom ističe da se, po prvi put otkako je CPT započeo posjete RH 1998. godine, Odbor suočio s poteškoćama u suradnji.

“CPT-u su pružene nepotpune informacije o mjestima za lišavanje slobode migranata te se je suočio s opstrukcijama od strane policijskih službenika u pristup dokumentaciji koja je neophodna kako bi delegacija provela mandat Odbora”, piše u izvješću. Priznajući značajne izazove s kojima se suočavaju hrvatski organi vlasti u postupanju s velikim brojem migranata koji ulaze u zemlju, CPT naglašava potrebu za usklađenim europskim pristupom. “Usprkos tim izazovima, Republika Hrvatska mora ispuniti svoje obveze zaštite ljudskih prava i postupati s migrantima koji ulaze u zemlju kroz granicu na human i dostojanstven način”, ističe se u izvješću.

CPT također tvrdi da nisu uspostavljeni učinkoviti mehanizmi utvrđivanja odgovornosti kako bi se identificirali počinitelji navodnog zlostavljanja. U pogledu uspostavljanja “neovisnog mehanizma nadzora granice” od strane hrvatskih organa vlasti, CPT postavlja svoje minimalne kriterije kako bi takav mehanizam bio učinkovit i neovisan. CPT u zaključku poručuje da želi nastaviti konstruktivan dijalog i čvrstu suradnju s hrvatskim organima vlasti, utemeljenu na jasnom prihvaćanju, uključujući i najviše političke razine, težine prakse zlostavljanja migranata od strane hrvatskih policijskih službenika i posvećenosti zadaći prestanka s takvim oblicima zlostavljanja.

MUP: Izvješće CPT-a temeljeno na neprovjerljivim informacijama iz BiH

MUP je u petak izvijestio da je izvješće Odbora Vijeća Europe za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), sastavljeno nakon posjeta Hrvatskoj u kolovozu 2020. objavljeno jednostrano te da je temeljeno na neprovjerljivim informacijama iz BiH. Navodeći da nisu dali suglasnost za objavu navedenog izvješća u MUP-u ističu da je odbor svoje izvješće “temeljio na neprovjerljivim informacijama iz BiH” čime je “evidentno prekoračio svoje ovlasti”.

Protivljenje MUP-a objavi izvješća potaknuto je činjenicom da se “u značajnoj mjeri temelji na izvorima informacija prikupljenima u BiH, gdje su predstavnici odbora boravili prva dva dana svoga posjeta RH i to u kontaktu s predstavnicima nevladinih udruga i migrantima čiji je cilj pod svaku cijenu nezakonito ući na teritorij RH u namjeri daljnjeg migriranja prema državama zapadne Europe”. Očekivano je da, kad odbor provodi provjere u jednoj državi, informacije na temelju kojih sastavlja izvješće prikuplja i uvide provodi upravo u toj državi.

Međutim, odbor je svoje izvješće sastavljao primarno na temelju neprovjerljivih informacija te subjektivnih i pristranih izvora iz BiH bez konkretnih dokaza za tvrdnje koje iznosi na teret RH, navodi MUP. Dodatan razlog zbog kojega MUP nije dao suglasnost za objavu izvješća je, kako ističu, i činjenica da je odbor prilikom ad hoc posjeta RH u kolovozu 2020. “prekoračio svoje ovlasti fokusirajući se primarno na nadzor vanjske granice umjesto na svoj stvarni mandat što je sprječavanje neprihvatljivog postupanja i kažnjavanja zatvorenika”.

Umjesto na pritvorenicima fokus na postupanju granične policije

“Nije slučajnost da je upravo tijekom boravka predstavnika odbora u graničnim područjima između RH i BiH zabilježena veća skupina migranata u pokušaju nezakonitog prelaska granice kakav je, nakon što je taj pokušaj uspješno spriječen, zabilježen i u veljači 2021. prilikom pokušaja skupine talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu da na istom području nezakonito prijeđu zelenu granicu, koji je i u tom slučaju uspješno spriječen.

Svemu tome treba dodati da su predstavnici odbora prilikom obilaska policijskih postaja RH na granici s BiH, s obzirom da nisu zatekli pritvorene osobe, fokus stavili na prikupljanje informacija o postupanju granične policije, do kojih su pokušali doći na potpuno neprimjeren pa čak i nasilan način, čime su prekršili procedure i prekoračili ovlasti odbora te time iskazali nepoštovanje prema RH kao suverenoj državi i članici Vijeća Europe”, ističu u MUP-u. O neprimjerenom ponašanju članova odbora tijekom ad hoc posjeta, dodaju, obaviještena je i glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

“Sva argumentirana očitovanja MUP-a RH dostavljena su još krajem 2020. godine, međutim nisu uvažena niti objavljena”, ističu u pripćenju. Podsjećaju da je očitovanja na preliminarno izvješće te završno izvješće odbora MUP dostavio u listopadu i studenom 2020. argumentirajući neosnovanost velike većine navoda. U svojim očitovanjima, kažu, MUP je izvijestio odbor kako je većina preporuka iz izvješća već ispunjena kao i da je preostali, manji dio preporuka u završnoj fazi ispunjavanja. No, odbor MUP-ove argumente uvažio ni objavio već je odlučio jednostrano objaviti izvješće s ad hoc posjeta iz kolovoza 2020. “unatoč detaljnom očitovanju da RH nije prekršila spomenute odredbe koje je odboru dostavljeno 24. studenoga 2021. godine”.

‘MUP ostaje predan konstruktivnoj suradnji’

“Unatoč svemu, MUP ostaje predan konstruktivnoj suradnji s odborom. O tome svjedoči prihvaćanje ad hoc posjeta u kolovozu 2020. godine kao i sastanak koji je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održao s predsjednikom Europskog odbora za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja, Alanom Mitchellom u Zagrebu, 18. listopada 2021.”.

U MUP-u ističu da je na tom sastanku “predloženo da se u duhu dobre suradnje posvetimo dobroj pripremi periodičkog posjeta odbora koji je predviđen 2022. godine, pripremi Izvješća s toga posjeta koje će uvažiti i argumente MUP-a te da se za provedbu utvrđenih preporuka prilikom periodičkog posjeta u 2022. uspostavi radna skupina koja bi odbor redovito izvještavala o učinjenom”.

“Želimo istaknuti kako Europska konvencije o sprječavanju mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, između ostalog, propisuje kako su podaci koje odbor prikupi prilikom posjeta, njegovo izvješće kao i konzultacije sa strankom – povjerljive prirode”, kažu u MUP-u. Dodaju da Hrvatska nije jedina članica koja se očitovala da nije suglasna s javnom objavom završnoga izvješća, jer su to ranije učinile i Armenija, Bosna i Hercegovina, Moldova, Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

“Objavu izvješća bez suglasnosti MUP-a protekom više od godine dana od ad hoc posjeta, a nakon što je većina preporuka već ispunjena, teško da može biti motivirana poboljšanjem uočenih nedostataka u području zaštite zatvorenika jer su, ponavljamo još jednom, sve preporuke s toga posjeta, u najvećem dijelu provedene”, poručio je MUP.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 03.12.2021.