Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je u srijedu pred Europskim parlamentom da će se odgovorni za zločine počinjene u Ukrajini, na koju je Rusija izvršila invaziju prije mjesec dana, suočiti s “međunarodnim pravosuđem”.

“Rusija je odgovorna za ovaj rat. Rusija i jedino ona. Ciljanje civilnog stanovništva, žena, djece, to su sve zločini i odgovorni moraju biti izvedeni pred međunarodno pravosuđe. To neće proći nekažnjeno ni u kojem slučaju”, rekao je Michel obraćajući se europskim zastupnicima na plenarnoj sjednici u Bruxellesu.

Pritisci proizašli iz rata u Ukrajini pokazali su snagu, ali i slabosti Europske unije, poručio je Michel tijekom zajedničke rasprave o sastancima na vrhu Europske unije. 

Na plenarnoj sjednici EP-a raspravlja se o ishodu neformalnog sastanka na vrhu održanog 10. i 11. ožujka i prioritetima za sastanak Europskog vijeća 24. i 25. ožujka.

„Kada govorimo o našim slabostima, prvo je to slabost na energetskom planu. Mi želimo biti neovisni u budućnosti, ali moramo odmah poduzeti mjere kako bismo povećali našu neovisnost i kako bismo prestali biti ovisni o fosilnim gorivima,“, rekao je Michel.

Nabavka plina i jačanje obrambenih sposobnosti

Šefovi država i vlada  EU-a bi u svojim zaključcima na samitu u četvrtak i petak trebali podržati prijedlog Europske komisije da se uvede obveza prema kojoj su države članice dužne svoja skladišta plina napuniti najmanje 90 posto prije sljedeće zimske sezone.

“Druga tema, s tim povezana: radi se o Europi i jačanju njezinih obrambenih sposobnosti. Mnogi govore da moramo povećati europske kapacitete na sigurnosnom i obrambenom planu. Moramo promijeniti brzinu. Odluka koju su hrabro donijeli 27 čelnika europskih država članica, vezana uz suradnju na obrambenom planu je veliki korak naprijed”, rekao je Michel.

Čelnici Unije usuglasili su se o daljnjim mjerama odgovora na rusku invaziju Ukrajine i njezine posljedice po sigurnost i suverenost Europe, koje su naveli u Izjavi iz Versaillesa donesenoj 11. ožujka.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 23.03.2022.