Autor: Hina/CroExpress

Podaci turističkih zajednica o ostvarenom turističkom prometu za prvih šest mjeseci pokazuju da su strani turisti ostvarili 3,4 milijuna dolazaka, što je porast za 7 posto, a 14,21 milijun njihovih noćenja je porast za 4,3 posto.

Rast su ostvarili i domaći turisti i to 3 posto u dolascima i 7,6 posto u noćenjima. Domaćih je turista u prvih šest mjeseci ove godine bilo 550 tisuća, a ostvarili su 1,74 milijuna noćenja.

Ocjenivši kako je predsezona u Hrvatskoj protekla odlično, Lorencin je zahvalio svim turističkim djelatnicima i čitavom sustavu na ostvarenim rezultatima, “jer iz godine u godinu i konkurencije i druge zemlje poduzimaju sve mjere kako bi privukli turiste s glavnih tržišta”.
Po podacima Porezne uprave, ukupni financijski prihodi u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja u prvih pet mjeseci iznose 8,14 milijarde kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje porast za 15 posto.

Najveći prihod zabilježen je u djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima i u pet mjeseci iznosi 3,5 milijardi kuna ili 41 posto više nego lani, a rast prihoda bilježi se i u odmaralištima i objektima za kraći odmor (za 57 posto), kampovima (27 posto), djelatnostima pripreme i usluživanja pića (6 posto) te u restoranima (3 posto).

Datum objave: 08.07.2014.