50. jubilarni Hrvatsko-kanadski folklorni festival na kojem je nastupilo 17 hrvatskih društava iz Kanade, održao se u organizaciji Kanadsko – hrvatskog folklornog saveza (Istok) od 18. do 19. svibnja u Mississaugi, Ontario. Ovaj festival je postao jedan od najvećih kulturno-umjetničkih događanja Hrvata u dijaspori i značajna poveznica pripadnosti i privrženosti zemlji njihovih predaka.

Održan 50. jubilarni Hrvatsko-kanadski folklorni festival

Pola stoljeća neprekidnog rada i djelovanja

BOŽE, KOJA 🇭🇷 LJEPOTA ❤️ Poslavljen 50. jubilarni Hrvatsko-kanadski folklorni festival 👏 #Mississauga #Canada @Top-Fans

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Povodom obilježavanja pet desetljeća djelovanja, Kanadsko-hrvatski folklorni savez (Istok) organizirao je proslavu ovog velikog i važnog jubileja tijekom Victoria Day Weekenda i za ovu prigodu upriličio javni nastup 17 hrvatskih folklornih društava na jednom od najvećih kulturno-umjetničkih događanja Hrvata izvan domovine. 

Savez je osnovan s ciljem čuvanja i promocije izvorne hrvatske folklorne baštine i kulture i promicanja hrvatskoga jezika na mlade naraštaje, a danas broji 1400 članova druge, treće ili četvrte generacije potomaka, koji su organizirani u 18 amaterskih folklornih i tamburaških skupina iz različitih gradova istočne Kanade.

OVAKO SE VOLI #DOMOVINA 🇭🇷 BRAVOOOOO ZA #HRVATE U #KANADI 👏 SRDAČNE ČESTITKE ZA 50. #ROĐENDAN 🇭🇷 Canadian Croatian Folklore Federation- East: Hvala vjernoj publici koja već pola stoljeća podržava naš rad i dijeli našu strast za dobrobit hrvatskog folklora i hrvatskog naroda u Kanadi. Zajedno ćemo nastaviti čuvati naše tradicije, promicati kulturno razumijevanje i jačati veze koje nas ujedinjuju kao zajednicu 🎥 Brian Capin @pratitelji

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Utorak, 21. svibnja 2024.

– Kao krovna organizacija, Savez je imao veliku čast i zadovoljstvo organizirati ovogodišnji 50. jubilarni folklorni festival. Na pozornici renomiranog Living Arts Centra u Mississaugi, pred rasprodanom dvoranom, publika je uživala u višesatnom koncertu. Uz koncert, na trgu ispred Living Art Centra, održali smo manifestaciju “Najveće Hrvatsko kolo izvan domovine” koje je snimljeno dronom. Sudionici festivala su proslavili i svetu misu u crkvi Hrvatskih mučenika u Mississaugi. Zahvaljujemo župniku vlč. Božidaru Tenšeku i don Iki Vukšiću, koji su predvodili misno slavlje uz prelijepe i ohrabrujuće poruke.

How do you make a great country like Canada 🇨🇦 better? – You add Croatian 🇭🇷 flavour to it! You add Croatian tradition…

Objavljuje Croatian Consulate General in MississaugaPonedjeljak, 20. svibnja 2024.

Zahvaljujemo veleposlaniku Republike Hrvatske u Kanadi Vici Skračiću, te generalnom konzulu u Mississaugi Anti Joviću na sudjelovanju, toplim riječima i podršci.

Ovogodišnji jubilarni 50. Kanadsko-hrvatski folklorni festival, završavamo puni pozitivnih dojmova, uzbuđenja i ponosa. Ovo događanje, ne samo da označava veliko postignuće za Savez, već također služi kao dokaz trajnog nasljeđa hrvatske baštine u Kanadi.

Largest kolo in North America happened right now!

Largest Kolo in North America! Neka vide da nas ima 🇭🇷❤️🤍💙🇭🇷

Objavljuje Canadian Croatian Folklore Federation- East u Subota, 18. svibnja 2024.

Našim dragim sudionicima, roditeljima, volonterima, učiteljima i izvođačima iskreno hvala na neumornom trudu i radu. Također, hvala vjernoj publici, koja već pola stoljeća podržava naš rad, i dijeli našu strast za dobrobit hrvatskog folklora i hrvatskog naroda u Kanadi. Zajedno ćemo nastaviti čuvati našu tradiciju, promicati kulturno razumijevanje i jačati veze koje nas ujedinjuju kao zajednicu.

Uvjereni smo da će ovaj jubilarni uspjeh biti poticaj za nastavak rada na očuvanju naših neprocjenjivih običaja. Naš hrvatski folklor je vječan!, poručili su organizatori.


Autor: CroExpress Datum objave: 21.05.2024.