U Parkhotelu Schönbrunn u Beču, u subotu je održan glamurozan 77. Hrvatski bal. Visoki uzvanici i gosti iz Austrije i drugih zemalja uživali su u bogatom programu u organizaciji Hrvatskog centra gradišćanskih Hrvata, posvećenom Hrvatima u graničnom trokutu Austrije, Slovačke i Mađarske na Hatskoj tromeđi.

Uz predstavnike diplomatskog zbora, hrvatskih i vjerskih zajednica, te predstavnike s područja politike, kulture i gospodarstva, u hrvatskom izaslanstvu, ovom svečanom događaju nazočio je i zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić.

Gradišćanski Hrvati su pokazali da su velik i snažan most povezivanja Austrije i Hrvatske i da su nakon više od četiri i pol stoljeća uspjeli sačuvati svoju osobitost, te su uspješno integrirani, ali ne i asimilirani u austrijsko društvo, čestitam im na tome, kao i na sjajnoj organizaciji Hrvatskog bala”, rekao je Magdić za Večernji list.

Održan je Hrvatski bal u Beču – reprezentativni je to događaj austrijskih Hrvata koji ima dugu povijest i tradiciju, a…

Objavljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike HrvatskePonedjeljak, 22. siječnja 2024.

Hrvatski bal je reprezentativni događaj Hrvata u Beču i ima dugu povijest i tradiciju s počecima u dalekoj 1868. godini. Do sada najstariji izvor o balu gradišćanskih Hrvata potječe iz 1922. godine. Bal je danas s jedne strane najvažnije društveno događanje Hrvata u Beču te izraz zajedništva – hrvatskog jezika i kulture u gradu, a s druge strane bal je izraz priznanja, znak samopouzdanja kojim se gradišćanski Hrvati u javnosti predstavljaju kao nacionalna manjina. 

Ovogodišnji Hrvatski bal održao se pod geslom “Hatska tromeđa” kako bi se javnost senzibilizirala na život gradišćanskih Hrvata u sve tri zemlje te njihovu kulturnu i inu povezanost, a posebno na Hrvate u prekograničnom području. Na samom početku goste je pozdravilo Hatsko kolo iz Novoga Sela, a za svečano otvaranje je prikazana koreografija “Svadba na Hati” koju su glazbeno pratili glazbenici iz različitih ansambala iz ovih triju zemalja. Glavni izvođači bili su slovački ansambl Generacia i Živel, a koreograf Milorad Samardžija, javlja Orf.at.

Hrvatski bal u Beču temelji se na  četiri stupa – kultura, gospodarstvo, politika i diplomacija. Tako je i ove godine publika došla iz raznih društvenih miljea, a ORF.at ističe među vip gostima ministricu za integraciju, obitelj, žene i omladinu, Susanne Raab kao i veleposlanika Republike Hrvatske u Austriji Daniela Glunčića

Budući da je fokus bio na tromeđi, bečku balsku svečanost svojom nazočnošću uveličali su i hrvatski veleposlanici u Mađarskoj i Slovačkoj, dr. sc. Mladen Andrlić i Aleksandar Heina.

Održan je 77. Hrvatski bal u Beču, reprezentativni događaj austrijskih Hrvata koji ima dugu povijest i tradiciju, a…

Objavljuje HRVATSKA MATICA ISELJENIKAPonedjeljak, 22. siječnja 2024.

Tradicionalni Hrvatski bal u sebi nosi dio slavne bečke tradicije balova i poseban hrvatski predznak pa osim plesne zabave s više pozornica i različitih vrsta glazbe, ovom kulturnom događaju dodaje se poseban hrvatski “štih” te povezuje kulturu, politiku, diplomaciju i gospodarstvo. Time se ističe i važan doprinos hrvatske zajednice u Austriji. Važna je poveznica i s hrvatskom manjinom u drugim europskim zemljama pa kao stalna točka Hrvatskom balu pripada i moliškohrvatska Kvadrilja uz pratnju žive glazbe mlade skupine „KroaTarantata“ iz Mundimitra u talijanskoj pokrajini Molise, prenosi Glas Hrvatske.


Autor: CroExpress Datum objave: 23.01.2024.