Na otoku Pagu, u prekrasnoj Novalji, od 6. do 8. listopada, održan je prvi susret hrvatske nacionalne manjine i Hrvata izvan Domovine.

Ovaj značajan događaj organizirao je Institut za migracije i narodnosti u suradnji s Gradom Novaljom i Hrvatskom državnom samoupravom, a glavna tema ovogodišnjeg susreta bili su Hrvati iz Mađarske.

Susretu su prisustvovali visoki dužnosnici, uključujući ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Gordan Grlić Radman, te ministra unutarnjih poslova RH, Davor Božinović. Također su bili nazočni predstavnici hrvatske zajednice iz Republike Srbije.

U sklopu bogatog programa susreta, predstavljena je monografija pod nazivom “Kratka povijest Hrvata u Mađarskoj”. Također je prikazan promotivni film koji je detaljno prikazao hrvatsku zajednicu u Mađarskoj. Na okruglom stolu sudionici su raspravljali o izazovima i perspektivama koje su oblikovale hrvatsku manjinu u Mađarskoj.

Građani Novalje su imali priliku uživati u večernjem programu, održanom u subotu. Tijekom večeri, posjetitelji su mogli kušati raznovrsnu gastronomsku ponudu i doživjeti prezentaciju tradicionalne hrvatske kuhinje. Također su uživali u kulturno-umjetničkom programu koji su izveli Kulturno-umjetničko društvo “Podravina” iz Barče, Zbor “Korjeni” iz Martinaca, Tamburaški sastav “Misija” iz Pečuha, te mjesna klapa “Muštre”.

Održan I. susret hrvatske nacionalne manjine i Hrvata izvan domovine u Novalji
FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Program susreta je svečano završen zajedničkim misnim slavljem u nedjelju, koje su obogatili tamburaši i pjevači iz Mađarske. Ovaj susret je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uz supokroviteljstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ovaj susret predstavlja važan korak u jačanju veza između hrvatske zajednice diljem svijeta i domovine te promovira bogatu kulturnu baštinu i naslijeđe Hrvata izvan Hrvatske.


Autor: CroExpress Datum objave: 09.10.2023.