Glavni urugvajski grad Montevideo ugostio je 7. Susret hrvatske dijaspore, koji je dobio poseban status od strane hrvatske Vlade kao projekt od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Sedmi susret hrvatske dijaspore 🇭🇷 Južne Amerike završio je najavom održavanja sljedećeg, 8️⃣. susreta u Sao Paulu…

Objavljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike HrvatskePonedjeljak, 27. studenoga 2023.

Susret je svečano otvorio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas.

Na otvaranju su prisustvovali predstavnici hrvatskih organizacija iz Južne Amerike i šire, kao i predstavnici hrvatskih institucija posvećenih jačanju veza između hrvatskog iseljeništva i domovine.

U poslijepodnevnim satima prvog dana susreta, u Metropolitanskoj katedrali u Montevideu, fra Ivica Vrbić, hrvatski svećenik iz Nadbiskupije Santa Cruz de la Sierra u Boliviji, predvodio je svetu misu za sudionike susreta. Drugog dana, održan je kulturni panel pod nazivom “Hrvatska dijaspora Južne Amerike u novom desetljeću: perspektive i izazovi”, na kojem je ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Mijo Marić, održao prezentaciju Matičinih programa te novih smjernica buduće suradnje.

Održan je VII. susret Hrvata Južne Amerike koji je još jednom potvrdio  čvrstu i emotivnu vezu između domovine i iseljeništva
Foto: Hrvatska matica iseljenika

Sedmi susret Hrvata Južne Amerike zaključen je svečano i emotivno. Trodnevni program kulminirao je nastupom plesne i tamburaške skupine, te klape Valovi i BA. Njihov nastup očarao je publiku, pokazujući s koliko ljubavi i predanosti čuvaju veze s domovinom. Klapa BA i ženska klapa Valovi sudjelovale su u Susretu klapa Hrvata izvan Republike Hrvatske, tradicionalnom događaju koji organizira Hrvatska matica iseljenika.

Ovaj susret još jednom je potvrdio čvrstu i emotivnu vezu između domovine i Hrvata Južne Amerike, naglašavajući važnost očuvanja i jačanja tih veza u godinama koje dolaze.

Održan je VII. susret Hrvata Južne Amerike koji je još jednom potvrdio  čvrstu i emotivnu vezu između domovine i iseljeništva
Foto: Hrvatska matica iseljenika


Autor: CroExpress Datum objave: 28.11.2023.