Uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i stručnu podršku Hrvatske matice iseljenika 24. rujna 2022. u Thayngenu je održan Prvi susret hrvatskih folklornih skupina u Švicarskoj.

Bilo je posebno, nadahnuto, razigrano i lijepo, za što su zaslužni organizatori : HKUD Fala iz Schaffhausena: predsjednik Ivan Tominac i dopredsjednici Željki Walker, kao i Upravni i Nadzorni odbor, ali i svi članovi koji su nesebično i vrijedno pomagali u pripremama i organizaciji ovog velikog događaja.

Svoj doprinos su dali i svih hrvatskih folklornih skupina koji već godinama čuvaju i promoviraju našu tradicijsku kulturu i koji su svojim nastupima uokvirili susret: HKUD Posavina iz Zuricha, HKUD Zlatni vez iz Solothurna, HKUD Croatia iz Basela, HKUD Silvije Strahimir Kranjčević iz Zuricha, HKUD Kolovrat iz Luzerna i gosti iz Filderstadta, HKUD Ruža.

Dvorana je bila dupkom puna, došli su iz svih krajeva Švicarske, ali i iz Njemačke i Austrije podržati dugo najavljivanu prvu reviju hrvatskih društava iz Švicarske, a sve ih je srdačno pozdravila Veleposlanica RH u Švicarskoj Konfederaciji dr. sc. Andrea Bekić naglasivši važnosti očuvanja hrvatske folklorne i ine baštine kao dijela hrvatskog identiteta te naglasila i ulogu Hrvatske matice iseljenika u tom procesu.

Osim nje susret koji je nadahnuto vodio jedinstveni Frane Riđan svojim dolaskom uveličao je i generalni konzul RH u Zurichu mr. sc. Slobodan Mikac. Nastupe skupina pratila je stručna komisija u sastavu renomiranih i vrsnih stručnjaka Nenad Sudar i Katarina Horvatović iz Hrvatske te Vedran Vidović iz Bosne i Hercegovine uz predstavnicu HMI mr. sc. Snježanu Jurišić, rukovoditeljicu Odjela za kulturu.

Kompletan program od koreografija, vokalnih izvedbi, nošnji i izvedbi je bio vrlo kvalitetan, uvježban, uigran i možemo biti ponosni kako njeguju tradicijsku kulturu u iseljeništvu. Komisija je nakon revijalnog dijela održala trosatnu radionicu-okrugli stol sa voditeljima skupina gdje se razgovaralo o nastupima s naglascima na izvrsne trenutke, dojmove i preporuke za poboljšanja i daljnji rad. Predstavljeni su i programi HMI iz područja tradicijske kulture te njihov značaj za očuvanje autohtonosti, ali i za jačanje mreže i širenje hrvatskog kulturnog kruga Hrvata izvan RH.

Svi sudionici su dobili Priznanja od Hrvatske matice iseljenika, a iako nije bila smotra natjecateljskog tipa, na zamolbu organizatora su posebno izdvojene izvedbe koje su ostavile najveći sveukupni dojam na četveročlanu komisiju: HKUD Posavina Zurich s pjesmama i plesovima iz Bosanske Posavine, HKUD Kolovrat Luzern sa spletom slavonskih kola i HKUD Fala s prikazom turopoljske svadbe, koji su dobili i najviše glasova publike za svoj nastup. Dvorana je bila ispunjena do kraja, a nazočni su gromoglasnim aplauzom podržavali sve izvođače. Veleposlanica je svima čestitala i zatvorila Susret s riječima i nadom da se i iduće godine ponovno vidimo.

Nakon službenog festivalskog dijela zabavni dio uz tamburaški sastav Legatto iz Nove Gradiške trajao je do kasno u noć.


Autor: CroExpress/HMI Datum objave: 27.09.2022.