U suorganizaciji Hrvatske državne samouprave i Hrvatskog kulturnog i sportskog centra „Josip Gujaš Džuretin”, u subotu, 20. travnja u Pečuhu je priređen tradicionalni Hrvatski državni malonogometni kup.

U organizaciji Hrvatskog državnog saveza (HDS) u Mađarskoj, održan je jubilarni 16. Hrvatski državni nogometni kup na nogometnom igralištu Hrvatske osnovne škole, gimnazije i učeničkog doma “Miroslav Krleža” u Pečuhu. Na ovaj poziv odazvalo se šest županijskih momčadi Hrvata u Mađarskoj.

Prije početka natjecanja, ždrijebom su momčadi podijeljene u dvije skupine. U skupini A su se našle momčadi Šomođske, Željezne (Petrovo Selo) i Bačko-kiškunske županije (Bački vatreni – Kulturni centar bačkih Hrvata), dok su u skupini B bile momčadi Zalske, Baranjske i Peštanske županije (Budimpešta).

Otvaranje ovogodišnjeg turnira obavio je predsjednik HDS-a Ivan Gugan, a događaju je nazočio i parlamentarni glasnogovornik Hrvata u Mađarskoj Jozo Solga. Nakon ceremonije otvaranja, uslijedili su uzbudljivi susreti po skupinama na umjetnom travnjaku pečuške škole.

Održan XVI. Hrvatski državni malonogometni kup u Pečuhu

Nakon nekoliko dana napetih utakmica, prve dvije momčadi iz svake skupine izborile su polufinale. Momčad Željezne županije ostvarila je uvjerljivu pobjedu rezultatom 5:1 nad ekipom Peštanske županije, dok je momčad Baranjske županije u “finalu prije finala” svladala ekipu Podravine rezultatom 2:1.

U završnim susretima za plasman, Zalska županija je pobijedila Bačko-kiškunsku županiju rezultatom 2:1 za 5. mjesto, dok je Šomođska županija slavila nad Peštanskom županijom s 2:0 za 3. mjesto.

U finalu, momčad Baranjske županije dominirala je rezultatom 5:0 nad Željeznom županijom, braneći tako naslov osvojen prošle godine.

Svečanim proglašenjem rezultata, sudionicima su dodijeljene spomenice, medalje i lopte, dok su najboljim ekipama i pojedincima uručeni pehari i medalje. Najbolji strijelac turnira bio je Mišo Hideg iz Baranjske županije, najboljim igračem proglašen je Marko Barić iz iste županije, dok je najbolji vratar bio Valentin Garger iz Željezne županije.

Konačan poredak turnira bio je sljedeći: 1. mjesto Baranjska županija, 2. Željezna županija (Petrovo Selo), 3. Šomođska županija, 4. Peštanska županija (Budimpešta), 5. Zalska županija, 6. Bačko-kiškunska županija (Bački vatreni – KCBH).

Hrvatski državni nogometni kup ostvaren je uz financijsku potporu Vlade Mađarske putem natječaja za kulturu Fonda “Bethlen Gábor”.


Autor: CroExpress/Hrvatski glasnik Datum objave: 24.04.2024.