U prvoj korizmenoj nedjelji, 18. veljače, Hrvatska katolička misija u Koblenzu svečano je obilježila Dan misije i proslavila svog zaštitnika, blaženog kardinala Alojzija Stepinca, čija bista ponosno stoji ispred crkve u kojoj se zajednica već više od 50 godina okuplja na svetim misama i susretima.

Tom posebnom prigodom, don Ivan Šarić, svećenik biskupije St. Gallen hrvatskih korijena, koji je poznat po svojoj službi u Vatikanu kao papinski gradist, putovao je iz švicarskog St. Gallena kako bi se pridružio proslavi. Budući da je Misija Koblenz pratila don Ivana na njegovom putu do svećeništva, ova druga Mlada Misa, Misa sekundicija, predstavljala je znak zahvalnosti don Ivana prema zajednici za sve što je učinila za njega na tom putu.

Proslava Dana misije započela je molitvom krunice koju su predvodili članovi misijske molitvene grupe. Nakon molitvene priprave, u crkvi ispunjenoj do posljednjeg mjesta, održana je svečana sveta Misa koju je predvodio slavljenik, don Ivan Šarić, uz koncelebraciju domaćeg župnika.

Održana svečana proslava Dana misije i blagdana blaženog kardinala Alojzija Stepinca u Koblenzu, misno slavlje predvodio don Ivan Šarić
Foto: HKM Koblenz

Nakon nadahnute don Ivanove propovijedi, uslijedio je obred pepeljenja kojim je službeno započela korizmena priprava kao zajednica. Misijski tamburaši svojim su sviranjem uzveličali ovaj svečani čin.

Na kraju svečane svete mise, predstavnici zajednice predali su don Ivanu poklone kao izraz zahvalnosti, uključujući kalež, pliticu, liturgijske obrednike na hrvatskom jeziku, štolu, sliku blaženog kardinala Stepinca i košaru hrvatskih proizvoda. Dječji zbor izveo je prekrasnu pjesmu, pripremljenu samo za tu prigodu, čime su razveselili prisutne.

Nakon svete mise, zajednica se pomolila kod kipa zaštitnika misije za proglašenje blaženog kardinala svetim. Slavlje se nastavilo u do zadnjeg mjesta ispunjenoj dvorani ispod crkve, gdje je, nakon molitve koju je predvodio don Ivan, uslijedio zajednički ručak. Zahvaljujući velikodušnim darivateljima hrane i pića te predanim radnicima, drugi dio slavlja bio je jednako izvrstan kao i prva svečana sveta misa.

Na kraju, mladomisnik je u pokrajnjoj kapelici podijelio pojedinačni mladomisnički blagoslov i mladomisničku sličicu svim uzvanicima kao uspomenu na ovaj svečani događaj.

Hrvatska katolička misija u Koblenzu zahvaljuje don Ivanu Šariću na prisustvu i na prekrasnom zajedništvu. Također, izražava zahvalnost svim darivateljima, sponzorima hrane i pića, kao i svima koji su sudjelovali u pripremi i pospremanju dvorane i crkve, te svim glazbenicima, ministrantima, čitačima, prakaraturima i misijskom vijeću na njihovom služenju i doprinosu ovom nezaboravnom slavlju.


Autor: CroExpress Datum objave: 19.02.2024.