Hrvati iz katoličkih misija u pokrajini Nordrhein-Westfalen, već 42. put su se okupili na svetkovinu Kraljice svete Krunice, 7. listopada, kako bi hodočastili Majci Božjoj Tješiteljici žalosnih u Kevelaer.

Program hodočašća je uključivao svetu ispovijed, pobožnost križnog puta, i središnju svetu misu u bazilici svete Marije.

Tijekom svete mise, provincijal fra Zdravko Dadić podsjetio je na povijest svetišta u Kevelaeru, posebno na vezu Hrvata s tim mjestom koja datira još od 17. stoljeća, kada su hrvatski vojnici sudjelovali u obrani grada protiv protestanata tijekom Tridesetogodišnjeg rata.

Nakon svete mise, hodočasnici su se uputili prema Hrvatskom križu, podignutom u čast Hrvatima koji su pomogli u obrani Kevelaera tijekom istog rata. Molili su za sve poginule Hrvate i svoje pokojne, označavajući time završetak 42. hodočašća Hrvata Majci Božjoj Tješiteljici žalosnih u Kevelar.

Održano tradicionalno 42. hodočašće Hrvata iz Njemačke u marijansko svetište Kevelaer
FOTO: Živa zajednica, Ivan Gavranović

Ovo hodočašće je tradicionalno okupljanje hrvatskih vjernika iz različitih dijelova Nordrhein-Westfalena i okolnih područja te je svake godine prilika za zajedničku molitvu i svjedočenje vjere u važnom marijanskom svetištu u Kevelaeru. Svetište privlači i mnoge druge hodočasnike iz Njemačke i susjednih zemalja.


Autor: CroExpress Datum objave: 09.10.2023.