Misija OESS-a u BiH te veleposlanstva SAD i Velike Britanije podržali su u utorak odluku izbornog povjerenstva BiH da se ponovo prebroje svi glasovi s nedavnih općih izbora koji se odnose na izbor predsjednika Republike Srpske, dok je Milorad Dodik ustvrdio kako je u pitanju “brutalni napad” na RS.

“Pozdravljamo odluku da se provjere vjerodostojni izvještaji o izbornim nepravilnostima u utrci za predsjednika RS kao i da se brzo obavi ponovno prebrojavanje (glasova)” stoji u zajedničkoj izjavi OESS-a te američkog i britanskog veleposlanstva objavljenoj na Twitteru.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) donio je u ponedjeljak odluku bez presedana u provedbi poratnih izbora u BiH, na temelju brojnih izvještaja kojima je potvrđeno kako je u prebrojavanju glasova za predsjednika RS bilo toliko nepravilnosti da je utvrđivanje rezultata postalo “ozbiljno kontaminirano”.

Glasovima šest od sedam članova SIP-a donesen je nalog središnjem centru za brojanje u Sarajevu da se tamo otvore sve zapečaćene vreće s glasačkim listićima koje su pristigle nakon prebrojavanja na biračkim mjestima.

Ponovo će se prebrojati glasovi s više od dvije tisuće biračkih mjesta koliko ih je bilo otvoreno 2. listopada na teritoriju RS.

Oporba zadovoljna, Dodik najavljuje bojkot

Oporbene stranke u RS odluku SIP-a pozdravile su odmah nakon odluke donesene u ponedjeljak, dok su iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika bijesno reagirali na ponovno prebrojavanje glasova.

“Sve ovo što se sada zbiva je manipulacija”, kazao je u utorak Dodik koji je zbog odluke SIP-a sazvao izvanredni sastanak vrha svoje stranke u Banjoj Luci kako bi poručio da oni neće prihvatiti nikakvo ponavljanje izbora.

Najavio je podnošenje kaznenih prijava protiv članova SIP-a tvrdeći kako su oni prekršili izborni zakon.

Tvrdi kako su izbori bili fer i pošteni, a da se sada pod patronatom međunarodne zajednice pokušava izmijeniti njihov rezultat.

“RS-u ostaje jedino da se organizira oko ideja o nezavisnosti i to je ideja oko koje se trebamo organizirati”, kazao je Dodik novinarima uz konstataciju kako je na djelu brutalni napad na RS.

U PDP-u pak tvrde kako je njihova kandidatkinja Jelena Trivić pobijedila u utrci za predsjednika RS, a da je SNSD preko svojih ljudi u biračkim odborima krivotvorio izborne rezultate u Dodikovu korist.

Prema rezultatima s oko 98 posto biračkih mjesta, koji su objavljeni do odluke o ponovnom prebrojavanju, Dodik je u odnosu na Trivić imao prednost od nekih 29 tisuća glasova.

Iz PDP-a su najavili kako će tražiti ponovno brojanje glasova za sve razine vlasti potvrde li se u slučaju rezultata za predsjednika RS njihove tvrdnje o izbornim krađama.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 11.10.2022.