Ogranak Seljačke sloge Buševec i Dom kulture Klokotič (Rumunjska) obilježavaju 50 godina neprekidne suradnje i prijateljstva.

Ova dugogodišnja veza između Buševčana i Klokotićana prenosi se već četvrtu generaciju.

Povodom ove značajne obljetnice, planiran je prvi susret koji će se održati od 26. do 28. svibnja 2023. u Buševcu. Jedan od važnih događaja bit će okrugli stol na temu “Položaj Hrvata u Rumunjskoj” s ciljem pružanja kvalitetne podrške hrvatskoj zajednici u Rumunjskoj. Okrugli stol zakazan je za 27. svibnja 2023. (subota) s početkom u 17 sati u Domu kulture Buševec. Uvodno predavanje na tom događaju održat će profesor Petar Hategan, lektor hrvatskog jezika na Sveučilištu Zapad u Temišvaru, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj te predstavnik rumunjskih Hrvata u Savjetu Vlade RH za Hrvate Izvan RH.

Također, 27. svibnja 2023. (subota) s početkom u 20 sati bit će svečano potpisana “Povelja o prijateljstvu” između Buševeca i Klokotiča, a zatim će biti izveden zajednički kulturno-umjetnički program.

Drugi susret prijateljstva planiran je u Klokotiču, Rumunjska, od 15. do 17. rujna 2023. godine, što će biti prilika za daljnje jačanje veza i razmjenu iskustava između ove dvije zajednice.

Ova iznimno dugotrajna suradnja između Ogranka Seljačke sloge Buševec i Doma kulture Klokotič svjedoči o snažnoj povezanosti i očuvanju hrvatske kulture i tradicije te promicanju prijateljstva između dviju zajednica.


Autor: CroExpress/Hrvatska matica iseljenika Datum objave: 16.05.2023.