Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević u petak je, u povodu Međunarodnog dana siromaštva 17. listopada, upozorio da više od 600.000 umirovljenika prima mirovinu ispod granice siromaštva, a udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći nikad nije bio niži te iznosi 35,9 posto.

U Hrvatskoj je iz dana u dan sve veći broj siromašnih, a prema EUROSTAT-u granica siromaštva trenutno iznosi 2927 kuna, dok je stopa rizika od siromaštva veća no ikada dosada, rekao je Gabričević na konferenciji za novinare.

“Svjedoci smo velikog porasta cijena energenata, u prvom redu naftnih derivata, što direktno utječe na poskupljenje svih životnih namirnica, pa je zadnje usklađivanje mirovina od 68 kuna za prosječnu mirovinu gotovo nikakvo. Bez obzira na zakonsku obavezu da se mirovine usklađuju dva puta godišnje, kupovna moć umirovljenika je sve manja, a time i život sve teži”, poručio je.

Formula usklađenja mirovina vodi u još veće siromaštvo

HSU je nezadovoljan sadašnjom formulom usklađivanja mirovina jer ona vodi umirovljenike u još veće siromaštvo, napominjući da je pitanje promjene formule usklađivanja pokrenuto s ostalim udrugama umirovljenika i na Nacionalnom vijeću za umirovljenike kako bi se zaustavio daljnji pad mirovina u odnosu na plaće.

U stranci, međutim, ističu kako je potrebna cjelovita i sveobuhvatna mirovinska reforma, a da je pravo rješenje povećanje najnižih mirovina.

Prema izvješću HZMO-a, u rujnu ove godine isplaćene su 1.113.522 mirovine, a 722.644 umirovljenika ima mirovine od 500 do 3.000 kuna. Uz to, naglasio je Gabričević, u RH je trenutno i više od 2000 beskućnika, od kojih polovica živi u Zagrebu.

Naveo je i da je u rujnu u Hrvatskoj isplaćeno 9195 mirovina koje iznose više od 8000 kuna, među kojima su i mirovine saborskih zastupnika koje nisu pokrivene stažom.

Strategija borbe protiv siromaštva ostala mrtvo slovo na papiru 

“Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti od 2014.-2020. ostala je mrtvo slovo na papiru, a pojedinačno rješavanje problema je samo krpanje postojećih dubioza. Stoga je krajnje vrijeme da se povede računa o najsiromašnijima, a to su uglavnom nezaposleni, umirovljenici s najnižim mirovinama, osobe starije životne dobi i beskućnici”, rekao je Gabričević.  

Tijekom konferencije za novinare u HSU-u građevinska tvrtka Radnik iz Križevaca donirala je, u povodu Međunarodnog dana siromaštva i socijale isključivosti, 10.000 kuna Zakladi “Biskup Josip Lang” koja skrbi o starima, nemoćnima i bolesnima. 

Zakladu je osnovao pater Antun Cvek koji se više od 35 godina brinuo za stare, bolesne i napuštene osobe, a na donaciji se zahvalio pater Mijo Nikić.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 15.10.2021.