Najnoviji sukob premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića saborska oporba ocijenila je u četvrtak neodgovornim te stavljanjem osobnih animoziteta ispred nacionalnih interesa, a njihov način komuniciranja “verbalnim nasiljem”, istaknuvši da u ime države moraju surađivati.

Mišel Jakšić (SDP) istaknuo je da nitko ne može biti iznad države, zakona i Ustava koji jasno govore o suradnji predsjednika Republike i Vlade. “Svi bi se toga trebali držati, a ne dozvoliti da nekakvi privatni odnosi budu iznad toga”, kazao je i ustvrdio da predsjednik i premijer trebaju pronaći način za suradnju jer država mora funkcionirati

Za Milanovićev stil komuniciranja Jakšić je rekao kako to nije način na koji bi on osobno komunicirao. “Ne mogu ulaziti u glavu Milanovića i njegov stil komuniciranja, no mogu reći da tu ima tu puno toga privatnog, ali i mnogo toga izazvanog političkim folklorom, ovih dana to je nastalo nakon situacije s Perkovićem i Mustačem”, istaknuo je.

Grmoja: Plenković politički diletant, Milanović prikriva stav o pomilovanju

Nikola Grmoja (Most) naglasio je da se i Plenković i Milanović neodgovorno ponašaju, pri čemi je kao problem naveo to što njihov sukob i osobni animozitet utječu na nacionalne interese.

“Pokazalo se da je Andrej Plenković jedan politički diletant jer je zbog svog osobnog sukoba s Milanovićem poslužio kao smokvin list za interese političkog Sarajeva, dijela bošnjačkih političara i medija. To je opasno i ne bi se smjelo događati”, poručio je Grmoja.

S druge strane, dodao je, Milanović je bujicom uvreda prema Vladi i HDZ-u prikrio svoj stav oko pomilovanja bivših jugoslavenskih i hrvatskih obavještajaca Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, što po njemu također nije u redu.

Franko Vidović (Socijaldemokrati) kazao je da se dosad sukob dvoje čelnih ljudi u državi nije odražavao na bitan segment funkcioniranja države, jer taj dio je dobro reguliran zakonima i Ustavom, no pogrešnom je ocijenio poruku premijera Plenkovića da neće surađivati s Milanovićem osim pismeno.

“Kada je u pitanju obrana i vanjska politika oni su upućeni na međusobnu suradnju i nitko nema pravo kršiti zakone i Ustav”, istaknuo je i dodao kako pritom ne misli da je ijedan od njih dvojice naročito pretjerao u komunikaciji. “

Ivana Kekin (Klub zeleno- lijevog bloka) je stil komuniciranja najviših dužnosnika ocijenila nepodnošljivim i verbalnim nasiljem. “Ta mačistička agresija koju koriste je nešto o čemu bi se moralo početi otvorenije govoriti, to je je jedno verbalno nasilje i trebalo bi se početi javno osuđivati, to su stvari koje djecu u vrtiću učimo da se tako ne razgovara”, kazala je.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 22.04.2022.