Mađarski premijer Viktor Orban otvoreno se umiješao u izborni proces u Bosni i Hercegovini uputivši u četvrtak poruku kojom izravno podupire sadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika poznatog po protuzapadnim stajalištima i bliskosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U video poruci, koju je objavio javni servis Republike Srpske (RTRS), Orban nije niti spomenuo BiH kao državu a naveo je kako RS u nedjelju očekuju izbori koji su važni i za Mađarsku kao i za cijelu regiju.

Kazao je kako dobro poznaje “predsjednika” Dodika opisavši ga kao dobrog prijatelja Mađarske i Mađara.

“Ponosan sam na naše osobno prijateljstvo. U njemu sam upoznao čovjeka koji je spreman očuvati mir, koji je otvoren za dijalog, koji se zalaže za poštivanje Daytonskog sporazuma i koji uvijek i u svim prilikama čuva interese srpskog naroda. Oduvijek sam ga podržavao, zato želim i ubuduće surađivati sa njim. Nadam se da ću i nakon izbora imati priliku za to”, izjavio je Orban zazivajući pri tom Božji blagoslov “za sve Srbe na Balkanu”.

Sadašnji mađarski premijer ranije je najavio kako će njegova vlada blokirati svaki pokušaj da se na razini Europske unije uvedu sankcije Dodiku zbog stalnog osporavanja teritorijalnog integriteta BiH i prijetnjama secesijom RS.

Dodik je ranije odlučio kako se na izborima zakazanim za 2. listopada neće boriti za još jedan mandat u državnom vrhu iako na to ima zakonsko pravo. Odlučio se natjecati za poziciju predsjednika RS, a planira da ga u Predsjedništvu BiH zamijeni sadašnja entitetska predsjednica Željka Cvijanović.

Jedna od rijetkih anketa čiji su rezultati javno objavljeni pokazala je kako Dodik unatoč agresivnoj izbornoj kampanji zaostaje za kandidatkinjom ujedinjene oporbe Jelenom Trivić.

Mediji pod kontrolom Dodikovog režima objavili su ovaj tjedan rezultate navodnog istraživanja jedne mađarske agencije u kojoj stoji kako je Dodik u prednosti.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 29.09.2022.