Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Orašju nakon zajedničke sjednice HDZ-a i Hrvatskog narodnog vijeća (HNS) BiH kako je u hrvatskom interesu politički funkcionalna BiH i pozvao tamošnje političare da sjednu za stol.

Izrazivši zadovoljstvo političkim jedinstvom hrvatskih stranaka okupljenih oko HNS-a BiH, Plenković je ustvrdio kako je ono mogućilo i da se oformi nova bosansko-hercegovačka Vlada.

“Vidimo da je Vijeće ministara BiH u proteklih nekoliko mjeseci pokazalo funkcionalnost, reformski karakter i silan međunarodni angažman. To je jedan novi, pozitivan vjetar”, rekao je.

Kazao je kako je Hrvatska, nakon što je riješila sve svoje nacionalne zadaće i ima uglednu reputaciju u međunarodnoj zajednici, sada u mogućnosti da još više pomogne BiH kao susjednoj i partnerskoj zemlji, a da pri tome vodi posebno računa o Hrvatima kao konstitutivnom narodu.

Komentirajući aktualnu političku situaciju u BiH, hrvatski premijer je poručio kako je pozicija Hrvatske da želi funkcionalnu i cjelovitu BiH u kojoj je moguće da politički predstavnici stranaka koji su dobile povjerenje birača djeluju na dobrobit zemlje. Svi potezi koji idu u suprotnom smjeru nisu dobri i nisu dobrodošli, rekao je pozvavši političare u BiH da sjednu za stol i razgovaraju o budućnosti BiH.

Otvoren konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u Orašju
Foto: Vlada RH

Ocijenio je i kako bi bilo dobro da se BiH politički akteri koji su formirali većinu na središnjoj razini vlasti vrate rješavanju pitanja izbornog sustava i ustavnih promjena.

Predsjednik HNS BiH Dragan Čović zahvalio je Andreju Plenkoviću što je, kako je kazao, u zadnjih desetak godina napravio jedan potpuno drugačiji sustav vrijednosti kada je u pitanju BiH i njezin europski put.

“Veseli me da smo danas u Posavini koja izgleda neizmjerno bolje nego prije deset ili dvadeset godina. Nadamo se brojnim novim projektima uz pomoć Republike Hrvatske”, kazao je Čović rekavši kako su sastanku nazočili predstavnici devet političkih stranaka iz Hrvatskog narodnog sabora koji su se i obratili tijekom sastanak.

Po njegovim riječima, zajedništvo koje radi HNS BiH, daje za pravo reći kako je ta opcija ključni stabilizirajući element svih odnosa u BiH.

Prije zajedničke sjednice HNS BiH i HDZ RH, premijer Plenković u Orašju je bio nazočan otvorenju Konzulata Republike Hrvatske.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 07.07.2023.