U godinama koje obilježava smanjenje broja učenika i zatvaranje školskih objekata diljem BiH najmlađa općina u Hercegovini, općina Posušje zbog prenapučvenosti postojećih u funkciju stavlja novi školski objekt. Otvaranje i obilazak zgrade nove osnovne škole u Posušju upriličen je u četvrtak, 1. rujna, a prvi dječji smijeh čut će se već idući ponedjeljak 5. rujna kada u novoj školskoj 2022/2023. godini počinje nastava u školama na području Županije Zapadnohercegovačke.

Riječ je o impozantnom objektu nove osnovne škole fra Petra Bakule u Posušju vrijednom više od šest milijuna konvertibilnih maraka. Kako je ranije rekao načelnik općine Posušje Ante Begić završetak ove škole je već godinama visoko u listi prioriteta budući da postojeća Osnovna škola Ivana Mažuranića Posušje broji oko 1400 učenika te ju je nužno rasteretiti. Naime, dok većina općina i gradova u Bosni i Hercegovini muku muči s nedostatkom učenika i praznim učionicama Posušju nedostaje školskih prostornih kapaciteta za normalno odvijanje nastave.

Pri izvođenju radova na ovom višemilijunskom projektu mislilo se na svaki detalj i standarde koje treba imati jedan moderni školski objekt, zbog čega se učenici mogu pohvaliti jednom od najopremljenijih škola u državi. Svaka prostrana učionica je opremljena adekvatnom infrastrukturom za povezivanje informatičke opreme, poput računala i pametnih ploča, s mogućnošću nadogradnje. Kako je ranije rečeno u 28 učionica nove Osnovne škole fra Petar Bakula, prema planu, bit će smješteni učenici od prvog do petog razreda. Otvaranjem vrata nove osnovne škole fra Petra Bakule stvaraju se preduvjeti za organizaciju nastave u jednoj smjeni što će doprinijeti kvaliteti nastavnog procesa.

‘Ovo je projekt desetljeća, možemo slobodno reći za otvorenje nove osnovne škole u Posušju. Prvi put u povijesti u središnjoj školi nastava će se organizirati u jednoj smjeni, što je veliki uspjeh u odgojno-obrazovnom procesu. Veliko hvala Općini Posušje što je u svoje prioritete uvrstila ovaj projekt od iznimnog značaja jer obrazovanje je stup svakog društva, pa tako i našeg. Gradimo bolju budućnost kroz naše obrazovanje, naše učenike te tako i za sve nas koji živimo na ovim prostorima’, kazao je ravnatelj posuške Osnovne škole Ivana Mažuranića Zvonimir Širić.

Važno je naglasiti kao se usporedo s radovima na samom objektu radilo i na poboljšanju prometne infrastrukture koja će omogućiti veću sigurnost učenicima. Uz vlastita sredstva Općine Posušje radove na objektu nove škole financijski su pomogli Vlada FBiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, UNDP, kao i Vlada Republike Hrvatske.

Podsjetimo samo prošle godine kroz odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, Vlada Republike Hrvatske je za radove na novoj osnovnoj školi “Fra Petar Bakula” odobrila iznos od 450.000, a godinu ranije 600.000 kuna. Osim toga što će dobiti bolje uvijete za stjecanje novih znanja, svi osnovnoškolci s područja općine Posušje i ove godine će dobiti besplatne bilježnice i školski pribor.

U Posušju na otvaranju nove osnovne škole “Fra Petar Bakula” sudjelovao je i državni tajnik Zvonko Milas nakon kojeg je u Kulturnom centru u Ljubuškom u organizaciji Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan i svečani program u povodu potpisivanja ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2022. godinu.

Vlada Republike Hrvatske i ove godine pruža važnu potporu udrugama i ustanovama Hrvata u BiH čime se osnažuje i ohrabruje hrvatski narod u njegovu nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta ~ i otvorenje škole u Posušju i brojni drugi projekti rezultat su zajedničkih napora Hrvata u BiH i Republici Hrvatskoj” – istaknuo je državni tajnik Milas tijekom boravka u BiH.


Autor: CroExpress Datum objave: 01.09.2022.