Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je poručio da neće pregovarati o ruskim interesima i sigurnosti svoje zemlje, ali je spreman pronaći “diplomatska rješenja” u krizi s Ukrajinom.

“Naša zemlja je uvijek otvorena za izravan i iskren dijalog radi pronalažena diplomatskih rješenja za najsloženije probleme”, rekao je Putin u televizijskom govoru u povodu “Dana branitelja domovine”.

“Međutim, ne možemo pregovarati o interesima i sigurnosti naših građana”, nastavio je Putin, koji od Zapada traži jamstva poput obećanja da Ukrajina nikada neće pristupiti NATO-u i da se NATO neće raspoređivati na ruskim granicama.

Navodeći kao prijetnje Rusiji “slabljenje sustava kontrole naoružanja” i “vojne aktivnosti NATO-a”, ruski predsjednik je još jednom rekao da Zapad nije odgovorio na ono što brine njegovu zemlju.

Ruski predsjednik je također obećao da će nastaviti razvijati sposobnosti ruskih oružanih snaga, “napredne digitalne tehnologije” i umjetnu inteligenciju kao i “hipersonično” oružje.

Rusija je posljednjih godina razvila hipersonične rakete za koje tvrdi da su “nepobjedive”. Tu se zemlju optužuje za velike kibernetičke napade i kampanje dezinformacija čija su meta njezini protivnici.

Rusija je u ponedjeljak je priznala neovisnost dvaju separatističkih regija na istoku Ukrajine, što je izazvalo strah od vojne eskalacije na pragu EU.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 23.02.2022.