Pročitajte službena obrazloženja grada Sinja i općine Primošten.

Od utorka su u Hrvatskoj potrebne Covid potvrde koje dokazuju da je netko cijepljen, da je prebolio COVID -19 ili je negativan za ulaz u javne i državne ustanove, čime, ističu vladajući, žele dodatno zaštiti zdravlje građana, potaknuti ih na cijepljenje i osigurati dostupnost zdravstvenog sustava.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj objavio je pak da na području Sinja neće biti uvedena šira upotreba covid-potvrda. Gradska uprava neće dijeliti ljude, piše Bulj na Facebooku.

“Upravo sam kao gradonačelnik Grada Sinja obavijestio svoje sugrađane kako će usluge gradske uprave Grada Sinja i od sutra moći koristiti svi, bez ograničenja, a isto sam preporučio tvrtkama i ustanovama u vlasništvu i suvlasništvu Grada Sinja. Gradska uprava Grada Sinja neće dijeliti ljude niti im ograničavati temeljna ljudska prava i slobode nego će svima izaći u susret pod jednakim uvjetima”, napisao je.

Ni Primošten ne želi mjere

Unatoč preporuci Stožera civilne zaštite RH kojom se covid-potvrde uvode kao obaveza za djelatnike u javnim i državnim službama, Općina Primošten za sada neće uvoditi nove mjere.

Kako su objavili na svojim stranicama, nove mjere neće uvoditi jer “nisu zaprimili nikakve detaljne upute od strane Ministarstva uprave i pravosuđa”. Tvrde kako “u nastavku rada Općina Primošten, dužnosnici i zaposleni službenici i dalje će se pridržavati svih propisanih epidemiološkim mjera (koje se tiču strogog držanja distance, korištenje maski za lice, dezinfekcije ruku, redovitog čišćenja i dezinfekcije uredskih prostorija, kao i preporuka o okupljanjima i grupiranjima), odnosno preporuka i mjera koje su na snazi”.  Dodaju kako će najnoviju mjeru provoditi, odnosno donijet će odluku i propisati načine postupanja odmah po primitku detaljne upute Ministarstva.

Navode potom kako smatraju i da je ista već trebala stići, s obzirom na kratkoću roka za uvođenje novih mjera. “Imajući u vidu ostavljeno vrijeme za pripremu mjere koja zahtijeva dodatne kako ljudske tako i financijske kapacitete koji u ovom trenutku još nisu osigurani, te kako nije zaprimljen nikakav protokol ili uputa o načinu postupanja, Općina Primošten nastavlja raditi sa strankama tako da je potrebna prethodna najava putem službenih brojeva telefona ili putem centralnog e-maila, a sve u cilju nastojanja da se spriječi nepotreban kontakt i time eventualna ugroza službenika i stranaka”, stoji u priopćenju koje potpisuje načelnik općine Stipe Petrina. 


Autor: CroExpress Datum objave: 17.11.2021.