Hrvatske potrebe za radnom snagom sve više popunjavaju stranci. Ove je godine otprilike svaki 17 zaposleni u Hrvatskoj došao iz inozemstva, piše u četvrtak Večernji list.

Točnije, od početka ove godine do kraja rujna hrvatski su poslodavci angažirali 95.678 stranaca dozvola za boravak i rad, od čega u trurizmu 29.347.

Potražnja za stranim radnicima u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 60.943, narasla je u 2022. za gotovo 57 posto. Turizam je jedan od većih poslodavaca, a sve češće potrebe za radnom snagom namiruje u dalekim zemljama.

– Neki od tradicionalnih bazena, poput BiH, Sjeverne Makedonije i Srbije, postaju nedovoljni izvori kvalitetne radne snage. Iako geografska blizina omogućava jednostavniju integraciju, spomenuti trend dovodi do postupnog oslanjanja na azijska tržišta radne snage, pri čemu ključnu ulogu imaju Filipinci – kaže Stjepan Jagodin, direktor tvrtke Pinoy385, specijalizirane za posredovanje pri zapošljavanju radnika iz Filipina.

Inače, upravo su Filipinci, kojih je u Hrvatskoj ove godine angažirano 4576, među neslavnim rekorderima po čekanju na radnu dozvolu.

Dok strani radnici, prema anketi Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske, u prosjeku na dozvolu čekaju 38 do 81 dan, ovisno treba li im za Hrvatsku viza ili ne, za Filipince je prosjek i 90 dana.

Problem bi dogodine trebao biti manji jer su predstavnici Vlade na prošlotjednim Danima turizma obećali dodatnu digitalizaciju i pojednostavljenje procedura zapošljavanja stranaca, donosi Večernji list.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 13.10.2022.