Autor: Zoran Stupar

U kolovozu je u Australiji zaposlenost smanjena sa 6,4% na 6,1% zahvaljujući nevjerojatnom broju od 121.000 novozaposlenih. To je preko stotinu tisuća više od predviđanja. No, oprez – nije sve kako se čini. 
Australija je u srpnju imala rekordnu nezaposlenost od 6,4%, što je najviša brojka u posljednjih 12 godina. Ekonomisti su stoga predviđali da će ta brojka pasti u kolovozu, smatrajući da je riječ o statističkoj pogrešci. No ono što se dogodilo nitko nije očekivao. Vjerovalo se da će se broj zaposlenih povećati za 15.000 i nezaposlenost smanjiti na 6,3%. A australski Zavod za zapošljavanje (ABS) objavio je kako je posao pronašla čak 121.000 ljudi.
U čemu je kvaka? Kako piše australski ABC, samo 14.300 novozaposlenih radi ‘full-time’ poslove. Business insider navodi kako je ABS promijenio metodologiju za kolovoz i da bi to mogao biti razlog ovolikom rastu zaposlenih. Ekonomisti pozivaju na oprez.
– Trend kaže da nezaposlenost raste posljednjih nekoliko mjeseci i to je možda signal da ekonomija ipak ne ispunjava sve svoje potencijale – rekao je Reutersu glavni ekonomist JP Morgana, Stephen Walters. Osim toga, ABC navodi kako u kolovozu, za razliku od prethodnih godina, nije bilo povećanja broja sezonskih poslova.
– Današnje brojke su ohrabrujuće, ali nedosljednost brojki pokazuje da je tržište rada trusno i da poslodavci još uvijek imaju probleme s novim zapošljavanjima – rekao je australski ministar zapošljavanja, Eric Abetz. Dodao je kako se na ovomjesečne brojke ne može oslanjati. 

Datum objave: 11.09.2014.